33. A jövő bevégződött

Címkék: válság adó alkotmány

2011.04.19. 11:56

A lenti bejegyzés több ponton tartalmaz erős feltételezéseket, de egyetlen sora sem tekinthető kizártnak. Ja, és sajnálom, de annyira még csak vicces sem lesz.

 
2014. december 02.
 
Oszkó Péter a vadonatúj bivalybőr táskával a hóna alatt komoran baktatott felfelé a márványlépcsőn. Mellette Mesterházy Attila ráncolta a szemöldökét, ahogy próbált lépést tartani nagyra nőtt pénzügyminiszterével.
- Biztos, hogy szükséges ez, miniszterelnök úr? - dohogott Oszkó.
- Igen. Kolláth György sem talált benne kiskaput. Ahhoz, hogy megszavazhassuk, kell a jóváhagyásuk - morogta Mesterházy. Érezhetően nem azért jelöltette magát, hogy ezt a mondatot kimondhassa.
- Tudom, 43. cikk, harmadik bekezdés - legyintett Oszkó - a törvény elfogadásához a Tanács előzetes hozzájárulása szükséges.
Megálltak a vastag faragott ajtó előtt. Rövid udvariaskodás után Oszkó bekopogott. Kis idő múlva dörömbölt. Valaki kikiabált.
- De sürgős valakinek! Ki az?
Oszkó az órájára nézett. Percre pontosan érkeztek. - Na ki lenne... - suttogta magának.
- Ó, miniszter urak, milyen meglepetés! - hazudta Szabó jegybankelnök. - Mi járatban?
- Jó napot Uraim! A 2015-ös költségvetés tervezetét hoztuk a Költségvetési Tanács hozzájárulását kérve rá. Tessék itt a teljes...
Járai félbeszakította.
- Miniszter urak, felesleges kiosztani, ezt nem írhatjuk alá.
- Mi a gond?
- Milyen GDP növekedéssel is számolnak?
- 2,5%-ossal.
- Az túl sok, uraim.
- Már hogy lenne az? A Moody's 2,8-at számol, a S&P 2,6-ot. A GKI 3-at jósol.
- Igen, de a mi számításaink szerint csak 1,5 % lesz. Biztosan nem vették figyelembe a szektoriális válságadók fékező hatását.
- Nem is lesznek válságadók.
- De idén még voltak. Ugye? Az meg még jövőre fékez. Úgyhogy tervezzék át kisebb növekedésre, az eredményszemléletű hiány megtartásával!
Oszkó és Mesterházy komoran összenézett, úgy, ahogy két miniszter szokott, amikor reggel kilenckor kiderül, hogy további százmilliárdot kell találniuk a semmiből.
 
2014. december 16.
 
A két miniszter ugyanaz, meg a lépcső és az ajtó is, a táska tartalma már nem. A tekintetük kissé komorabb, mint volt.
Kopogtak. Domokos ÁSZ elnök kinézett.
- Á miniszter urak! Gondolom hozták a költségvetés tervezetét fél százalékos növekedésre átszámolva.
- Másfelesre. Járai...
- Sajnálom. Újraszámoltuk. Figyelembe vettük a 2013-as válságadók növekedés-gátló hatását is. Fél százalékos növekedésre számolt büdzsét írhatunk csak alá. Viszlát!
Oszkó és Mesterházy szótlanul álltak. Szemük előtt lebegett a raklapnyi pénz, amit ismét meg kell spóroljanak valahol, és megint reggel kilenc van.
- Miniszterelnök úr! Ezek még képesek, és kikalkulálják, hogy 2010-től van válságadó, ami plusz két év. Tervezzük meg a véglegeset 1,5 százalékos visszaeséssel, akkor meg lesznek lőve.
- Csináljuk!
 
2015 január 2.
 
Nem térnék ki a részletekre a lépcsővel és az ajtóval kapcsolatban.
Oszkó bekopogott. Szabó jegybankelnök vidámnak tűnt.
- Ó miniszter urak, Buék! Mi járatban?
- Hoztuk a költségvetés tervezetét másfél százalékos recesszióra tervezve.
- Hát sajnos már 2011-ben is...mennyire?
- Mínusz másfél. Bemehetünk? - tolta be az ajtót Mesterházy. Járai meglepettnek tűnt.
- Nos ez szép. A támogatás is meglesz hozzá a frakciókban?
- Igen. Megoldjuk. Írják alá!
- Szép. Emlékszem, 2008-ban, - Járai mondataiba mintha valaki morgó hangot kevert volna - amikor a Lehmann bankház becsődölt, 6 százalékot meghaladó recessziónk volt. Tudják épp most olvastam egy elemzést, hogy nem zárható ki egy hasonló esemény az elkövetkező 30 évben. Van erre az esetre valami válságkezelő vészterv egy elkülöníthető tartalékkal a büdzséjükben uraim?
 
2015. január 16.
 
- Ki az?
- A hat százalékos recesszióra és 1 % hiányra számolt költségvetés.
- Micsoda? Hiánnyal tervezték?
A két miniszter egymásra nézett.
- Esküszöm arra megy ki ez a hajcihő, - kezdte elveszíteni az önmérsékletét Mesterházy - hogy a köztársasági elnök áprilisban feloszlathassa a Parlamentet, mert nincs költségvetés.
- Naná. - Oszkó már két hete elveszítette.
- Bár még mindig Schmitt lenne, ő aláírná a KT jóváhagyás nélkül is!
- Ja. Szavazás nélkül is.
- Persze. De valamiért lemondatták a választások előtt...
 
2015 február 1.
 
- Jó napot uraim, nem kopogtunk, mert eddig sem vált be. Tessék itt a költségvetés. Nincs benne semmilyen kiadás. Nulla az oldal végösszege. - dobta a táskát az asztalra Mesterházy.
- És akkor honnan lesz fizetése az orvosoknak?
- Legalizáljuk a paraszolvenciát.
- Tanároknak?
- Magánórák adókedvezményével.
- Hivatalnokoknak?
- Automata szoftverek bírálják el a kérelmeket és szövegezik a határozatokat.
- és... nekünk, Költségvetési Tanácsnak?
- Sehonnan. Mától ingyen dolgoznak.
- De ez alkotmányellenes!
- Remek! Akkor forduljanak az Alkotmánybírósághoz, akik az Alkotmány értelmében foglalkozhatnak ezzel az üggyel, mihelyt...hehe...kmmmhahaha... mond meg nekik Péter!
- Khm. Nos igen. Mihelyt 50% alatti az államadósság.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr322839258

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Marcellusca 2011.04.19. 15:21:03

Lehet, nem is annyira fikció. :)

Baldrick68 2011.04.20. 08:34:13

Zseinális írás :-)

csi szi 2011.04.27. 08:45:08

Előre fostok? :) Előbb még nyerni kéne, nem? Amúgy, talán nem is lett volna rossz egy hasonló szitu 2002-ben, ha lett volna vmi intézmény, ami gátat szab a 100 napos programoknak és a "több pénzt az embereknek" mámornak. Persze akkor a fityisznek is max. az volt a baja, hogy miért nem még több az a pénz:) (Az akkori hangulatban, amikor a nép is nyakló nélkül vette fel a frankhitelt, nem is csoda, hogy nem megszorításokért kiáltott egy populista párt.)
Egyébként, jó, azt mondjátok kormányt lehet buktatni ezzel a KT-vel, rendben. Ellehetetlenítik a kormányzást, kiírják az előrehozott választásokat, a nép meg hálából visszaszavazza őket, vagy hogy?
A fenti szituban Mesterházy (aligha lesz me., esetleg Bajnai) helyében szépen belemennék az ogy. feloszlatásába, és a választáson a kétharmados felhatalmazásért kampányolnék.
De persze nem fognak (ha bekövetkezne a fentihez hasonló szitu), csak bűnbaknak használnák az "árnyékállamot" (ahogy Gyurcsány elnevezte a most annyira hiányolt "fékek és ellensúlyok"-at).

Aztapaszta 2011.04.27. 20:35:01

@Baldrick68: arra a 100 napos programra gondolsz amit a FiDESZ és személy szerint Orbán Viktor is igent nyomott?
Akkor öngól.

Kár, hogy kihagyták a halálbüntetést az alaptörvényből, de lehet Orbánék csak a saját bőrüket féltik, azért nem került bele.
süti beállítások módosítása