25. A miniszter közbe lép

2011.03.28. 13:00

 

- Polgármester úr, van egy kis zűr. Tudja, kiírtuk a közbeszerzést az energiatakarékos átalakítási pályázatunkhoz.
- Mi van vele? Nincs ajánlat?
- Az lenne, de benéztük, hogy megváltoztatták a törvényt, olvasom: "bla-bla, eredményhirdetés előtt az érintett szervezeteknek meg kell küldeniük az Nemzeti Fejlesztési Minisztériumnak az eljárás eredményéről szóló összegzést, és a nyertesként kihirdetni tervezett ajánlattevő benyújtott minden iratát. Ennek alapján a miniszter állást foglal a közbeszerzésről, az ajánlatkérő pedig csak ennek figyelembevételével hirdetheti ki az eljárás eredményét"
- Röviden?
- A miniszter megmondja, nyert-e a nyertes.
- És? Ki lett nálunk a nyertes?
- Még senki, mert nem küldtük el neki az anyagot. De ha elküldjük, akkor is aggódom, mert a legdrágább ajánlatot valami Vitézi Géza nyújtotta be.
- Ugyan, nem kell megijedni. A miniszter biztosan ért hozzá, és kellő figyelmet fordít a szakmai jellegű szempontokra, és a költséghatékonyság szempontjából hoz felelős döntést.
- Minden bizonnyal, polgármester úr, de ne felejtsük el, hogy a mi közbeszerzésünk egy abból a néhány százból, ami havonta az ő hatáskörébe kerül, és félek, hogy nem olvas el személyesen napi ötven ajánlatot, mert akad más dolga is. Ha meg lejjebb delegálja, akkor ki tudja...
- Ugyan. Bízzunk a Magyar Köztársaságban!
- Abban olyan nagyon ne, mert nem lesz. Az új alkotmány épp most veszi ki a köztársaság részt.
- Attól még közérdek, hogy...
- Megbocsásson polgármester úr, de a "köz" pontos megfogalmazása sajnos hiányzik. Nem derül ki semmilyen jogforrásból, hogy a köznek mi a jó, meg mi nem. Bőven lehet közérdek az is, hogy az országban mindenhol egyformán skótkocka mintás izzók legyenek a kandeláberekben. Mondom ezt azért, mert ilyet csak egy ajánlat tartalmaz, és úgy tudom, pár helyen már nyertek.
- De a közvilágítás mégis feladatunk...
- Megint kimondta!
- ... és a közlekedés biztonsága...
- Kétszer!
- Mi?
- Hogy köz. Polgármester úr, vegye észre, hogy ez veszélyes. Vegye észre, hogy ez a kormány hadat üzent a 'köz'-t tartalmazó szavaknak. Nem, ez nem paranoia! Nézze meg a Corvin-közt! Meddig hívják még így, na?
- Közbeszólhatnék?
- Látja, megint kezdi!
- Jól van, figyeljen rám! Meghirdetjük ismét ezt a ... izé, beszerzést. Elküldjük a minisztériumnak is. Ez a kis közjáték talán...
- Intermezzo, polgármester úr, könyörgöm, intermezzo!
- szóval kapunk egy miniszteri állásfoglalást. Ha az ellentmond a józan észnek és a közgazdaságnak... jól van, akkor az ekonómiának, akkor még mindig ráérünk aggódni. Netán megkérhetjük a Nagy képviselő urat egy kis közbenjárásra.
- Lobbizásra.
- Ja. Szóval ugye mégsem azt akarjuk, hogy a 60 wattos villanykörtét vehessük meg a közértben...
- Ábécében.
- ... csak ne kelljen nyolcszoros áron beszereznünk pepitafényű csöveket. Közismerten...
- Nyilvánvalóan...
- Elég! Fejezze már be. Nem akarom, hogy itt fekete-fehér-igen-nem játékot játszunk. Közlöm, hogy ha a közeljövőben is közröhejesen közbevág közös érveink ütköztetésébe, akkor eszközlöm, hogy ne legyen többet köze a köztisztviselőséghez!
- Ööö. Polgármester úr. Értem. De nem vagyok már köztisztviselő. Kormánytisztviselő lettem.
- Tényleg.

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr122778525

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Fellegibeszerzés váltja a közbeszerzést 2011.03.28. 18:20:55

  A Kormány 46/2011. (III. 25.) Korm. rendelete a közbeszerzések központi ellenőrzéséről és engedélyezéséről 1.     § (1) A Kormány irányítása vagy felügyelete alá tartozó költségvetési szervek, az azok vagyonkez...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása