A fél fül effektus

Címkék: választás Címkék Európa

2013.07.05. 09:14

A hozzám hasonló önjelölt humorista lelke mindig felragyog, ha egy ilyen magas labdát adnak, mint ez a Tavares-jelentés. Nosza, írjunk ebből valami humor posztot, a szokásos formátumban: a rádiót fél füllel hallgató nyugdíjas kertész vitatkozik a politológus szomszédjával, hogy a Tavares az ziher, hogy valami elvtársat kell jelentsen, csak a portugálok így ejtik. Hosszas fejtörés után, kizárólag kettes alá ötletekkel előállva a hatodik jegyzetlapom galacsinja is egy hárompontos kísérletként végezte a papírkosár mellett. Ekkor megvilágosodtam.

Ez egyáltalán nem vicces. Ez egy kőkemény tudatossággal felépített kampány. Zseniális. Elmondom.

Kezdjük 2010-ben, egészen máshol. A jobboldali médiának megadatott az a lottó ötös, hogy a kormánypárt által felépített miniszterelnök-jelölt (vagy hívjuk listavezetőnek, az UFO hívőkön kívül senki nem gondolta, hogy 2010-ben nyerhet) névrokonát előzetesbe ültették a kampány közepén. A Mesterházy azért nem egy Kovács, vagy Szabó, hogy arra gondoljon az ember, hogy van két eltérő figura is a kormányoldalon, valami fontosabb pozícióban ilyen keresztnévvel. Ha tehát eleget lengetjük a hírekben a Mesterházy - előzetesben, Mesterházy - gyanúsított, Mesterházy - házkutatás szókapcsolatokat, mereven ügyelve arra, hogy az "Ernő" ne jelenjen meg legalább a címben, és ne magyarázzuk meg túlzottan, hogy ez nem az MSZP frakcióvezető "Attila", akkor a rádiót, TV-t háttérzajként hallgató, az újságot csak a buszban, a szomszéd utas kezéből olvasó tömegekben az egyetlen közismert Mesterházy automatikusan bűnözővé válik.

Vissza Tavareshez. A nálam idősebbeknek a taváris nyilván mond valamit (ha mást nem, hogy taváris ucsítyel/-nyica, ja dakládüvaju vam, nyikto nye asszúszvujet). Nekem, rendszerváltás-kori kamasznak inkább kellemes emlék, Zánka, Fonyódliget, meg életem első négylapos piros ultija (kontrával), ami egy oroszórán sikerült. De nem elhanyagolható bizonytalan szavazót kiráz a hideg az elvtárs szó hallatán, főleg, ha oroszul mondják.

Itt van ez a portugál figura. Tudjuk, hogy a nevéhez kapcsolt jelentést az EP el fogja fogadni. Tudjuk, hogy a vitában előtte sokat lehet beszélni. Nézzük csak, milyen kommunikációs fordulatokba öltünk eddig sok energiát. Többek közt sokat lengettük a Brüsszel - Moszkva párhuzamot. Nem keveset hablatyoltunk az európai baloldali összeesküvésről a médiatörvény körül. Magyarországot megtámadták. Na, akkor ezeket a mappákat most előkapjuk. Beszélünk sokat a Szovjetúnióról. Megemlítjük kicsit Sztálint is. Koncepciós perek, ez kiváló, összeköti a két narratívát, az oroszokat a baloldali címkével ellátott bűnökkel.

A brüsszeli roadshow eredménye a hírekben a Tavares - Szovjetúnió, Tavares - baloldal, Tavares - kommunizmus kapcsolatok nyüzsgése, amit a híreket fél füllel hallgató, a 2014-es választást eldöntő bizonytalan szavazó úgy raktároz el, hogy igen, a kommunisták ránk akarnak törni, de csapataink harcban állnak, a kormány a helyén van.

Tisztelt baloldali politikusok! Ha bárki pezsgőt bontott volna a Tavares-jelentés okán, hát rohadtgyorsan tegye le a poharat!

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr405391997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.07.06. 07:51:56

Még valamit el szoktunk felejteni: az emberi agy nem számítógép, nincsenek egymással szigorúan logikus módon kapcsolódó kis dobozok, racionalitás. Az egész létezésünk egy kis fazéknyi szürke trutyi, egymással félelmetesen bonyolult kapcsolatban álló idegsejt halmaz, amelyben a "gondolataink", "véleményünk" sem más, mint a sejtek közötti hálózat. Ennek változása pedig kapcsolatok létrejötte, megerősödése, megszűnése csupán. Még egy adalék: ezt a hálózatos gondolkodást a saját bejáratott pályáiról kilökni már szinte lehetetlen, az idegennek tűnő gondolatokat zsigeri (neurológiai) szinten zárja ki (kognitív disszonancia).

Ezt a hálózatot (ahogy egyébként az informatikai neuronhálókat is) ismétléssel és jutalmazással/büntetéssel tanítják. Máshogy nem is lehet. Szóval amit leírsz, valóban nem véletlen, de nem is csupán a félfüllel hallgatóknak szóló etetés, hanem alkalmazott tudomány. Olyan embercsoport létrehozása és fenntartása, amely a "jobboldal" mesterséges világképét sajátjaként éli meg, és teljesen süket bármilyen kritikus megjegyzésre (arra is beégetett mintákkal reagál).

Ez azonban nem közvetlenül a "jobboldal" hibája, hanem a "modern demokrácia" rendszeréből fakadó probléma, így a "más oldalak" számára sincs egyéb lehetőség, mint a saját legendárium megteremtése. A valódi gondolkodás pedig, megfelelő táptalaj nélkül kihal a babonaháború viharában.

Kár, hogy ökológiai, társadalmi problémákat, erőforrásválságot és hasonló dolgokat még a magasztos népvezér sem tud hosszú távon megoldani a megfelelő nyilatkozattal és szigorú de szeretetteljes nézéssel. Ahhoz saját felelősségtudattal és önálló gondolatokkal rendelkező sok-sok emberre lenne szükség. Akik most halnak ki, menekülnek el vagy állnak be jobb híján valamelyik oldal mellé, hogy megéljenek.

christvhu 2013.08.15. 11:17:16

Régebben azt mondtam volna erre, hogy fiam, túl sok tv-t nézel. Ma már kezdem elhinni, valóban így műxik.
süti beállítások módosítása