112. Adónem

Címkék: adó

2012.11.27. 12:21

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint egy újabb adónem kerülhet be januártól az adótörvénybe. Folytatódik a világviszonylatban jelentős trendek megadóztatása: a tranzakciós illeték és a népegészségügyi termékdíj után a GangNam Style nevű táncra kivetett adóval. Magyarázatképpen közölték, hogy ez a tánc aránytalanul terheli a térd, és a bokaízületeket, és nem javítja a vérkeringést, így a társadalombiztosítás számára egyértelműen negatív hatásokat rejt. A chipsadó logikájával így a kockázatosabb életvitelt folytató állampolgároknak nagyobb részben kell hozzájárulniuk a költségekhez.

Az adó kulcsa biztosan 16% lesz. Hogy az adóalapot mi képezze, abban még nincs végleges álláspont, a munkaanyagban minimálbér a tánctevékenység időtartamával arányos része szerepelt. Félő, hogy így lehetőség van a szürkegazdaság térhódítására azáltal, hogy dupla sebességgel játsszák le a zenét, hogy hamarabb a végére érjenek a koreográfiának. Emiatt lehetséges, hogy a törvényjavaslatba már úgy kerül bele, hogy a tánc közben megtett lépések mindegyike 3 forint (+ÁFA) adóalapot képez. Ehhez előírnák, hogy minden hivatásos és hobbi táncos be kell szerezzen egy a NAV által hitelesített, és a központi szerverrel online kapcsolatban lévő mozgásérzékelő webkamerát.

A kormányszóvivő szerint az intézkedés nem jelent plusz terhet az embereknek, hiszen az összeget a három vagy több gyermekesek az SZJA-ból viszaigényelhetik, továbbá kedvezményt kapnak a 3 év alattiak és a 90 év felettiek. Ezt az adót aztán tényleg nem lehet továbbhárítani, csak az fizet, aki ugrál.

A kedvező hatások között számítanak az értékes hagyományokat ápoló magyar néptáncok szélesebb körű elterjedésére, hiszen az továbbra is adómentes marad, legalábbis 2013-ban mindenképp.

A Minisztérium számításai szerint a központi költségvetés bevételében ezzel az intézkedéssel 3,5 – 187,2 milliárd forint közti növekedés várható.

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr34928939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása