71. Futam-idő

Címkék: válság államadósság

2012.01.18. 09:07

Levelem jött. Na jó, inkább képeslap. Egyenesen a Postától, mint feladótól. Egy nagy sakkbábu virít rajta, mindenki döntse el, mit jelenthet!

Melyik válasz áll a legközelebb ahhoz, ami elsőként az eszedbe jutott a képről?

a, Hú, tényleg, most kéne venni Államkötvényt!
b, Be leszünk mattolva!
c, Ez már a végjáték?
d, ... és hol van Bástya elvtárs?
e, Az állampapírokat jobban jellemezné a sötét ló.
f, Netán a sötét paraszt.
 
 
Lényeg, hogy Tisztelt Álompolgár, most igazi egyéniséggé válhatsz, vegyél állampapírokat, mert fixen, lépcsősen kamatozik! Hogy pontosan mennyit, az persze nem derülhet ki egy ilyen szórólapról. Az egyetlen konkrét százalék, amit ráírtak, az a 16%, ami remek kamat lenne (nekem, vevőnek, de ha ennyit kellene fizetnie az államnak, az már a csőd kategóriáját súrolná valamelyik oldalról), de valójában ez a kamatadó mértéke.
 
Jellemző, a hozam bizonytalan, de az adó az biztos.
 
De nem bánod meg, mert az ugyan nem nyilvános jelentésbe majd beírják a neved: "Az Államadósság Kezelő Központ mai aukcióján az egyéves kincstárjegyre a következő vételi ajánlatok érkeztek: OTP 4,5 milliárd, Unicredit 11 milliárd, Templeton 22 milliárd, ifj. Kovács Géza 10 ezer forint." Persze ha beüt az államcsőd, akkor a befektetésed részben vagy egészében elvész, vagy átütemeződik, de bekerülsz a történelembe is, mint leírt követelés.
 
Félre a humorral! Tudom, hogy a Posta régóta forgalmaz Kincstári Takarékjegyet, néha a TV-ben is reklámozták. (Akkor is sakkfigurákkal, sőt, mintha Lékó Péter is feltűnne az emlékeimben. Ha nem ő volt, akkor bocs!) Viszont az, hogy már szórólap kerül a gépezetbe, ez számomra már ijesztő, az ország egyfajta segélykiáltásának tűnik. A bizalmi válság már továbbgyűrűzött a lakossághoz, akik Ausztriában vagy a dunyhában teleltetik át megtakarításaikat, ahelyett, hogy saját államuknak adnák kölcsön.

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr233572907

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicsi Kacsa 2012.01.18. 22:56:39

Békekölcsön. Már vártam, mikor rukkolnak elő vele.
süti beállítások módosítása