Mennyi? 47!

Címkék: gazdaság

2012.02.20. 12:09

 

- Nos uraim, akkor lássunk hozzá! Mindannyian szakértői vagyunk a témának, mindhárman nyilatkoztunk és sajtótájékoztattunk az ügyben. A váratlan médiaérdeklődésre tekintettel, most viszont pontosan meg kell határoznunk, hogy miként is lehet jól megélni 47 ezer forintból - a gazdasági miniszter a két társára nézett, egyszerre.
A fiatal képviselő zavartan tette el az iPhone-ját. - Öööö. igen. Hiszen, lehet, na. Én olyan másfél - kétmillát kapok, de tudok is félretenni. Ha én is szolgálati autóval járnék, simán elég lenne 47. Asszem. Ugye? - zavartan próbált a belügyminiszterre nézni, aki az arany Rolexét babrálta.
- Nyilván. - Amióta eladta a cégét, nem igazán tudott ilyen aprópénzekben gondolkodni. Azon tűnődött, hogy tulajdonképp milyen színű az ezres, és ki is van a hátoldalán. - Pontosan mit kell tennünk?
- Meg kellene fogalmaznunk olyan konkrét életkörülményeket, amivel teljesíthető egy hónap 47 ezresből. - pontosított a gazdasági miniszter - Sándor, Neked már volt egy ötleted, valami kecskével. Azt hiszem arra utaltál, hogy azzal ki lehet váltani a tej költségeit. Ilyesmi ötletek kellenek.
- Hadd szóljak közbe! Nekem volna egy ötletem. Itt ez a laptop, Gyuri bácsinak ott az a remek költségvetés számoló szoftvere, betápláljuk a feltételeket, aztán ez a kis okos kiböki. - mosolygott a fiatal képviselő.
A gazdasági miniszter ráncolta a homlokát - tud ez Basic nyelvet? Mert azt még Commodore-on írtam.
- Simán, ez leemulálja a rovásírást is. Köszönöm, Gyuri bácsi! - vett át egy pendrive-ot és tette be a gép oldalába. - Mik legyenek a feltételek? Három szoba, három gyerek, négy kerék. 47 ezerből. Ezt ide, nosza, enter. Látjátok, miniszter urak, már számol is! - mutatott a képernyőre.
Várakozással néztek a gépre. A monitor elsötétült.
- Ti is érzitek...? - Kezdte volna a belügyminiszter. Nem folytatta, nyilvánvaló szúrós, égett szag terjengett. - Marci, nézd már meg, mi van!
Marci megnézte. A gép alján egy tenyérnyi rész izzott, az asztal lapja kormos lett. - Basszus! Mindegy, úgyis akartam venni egy újat, ennek már majdnem megtelt a Winchestere.
- Hát fiam, akkor vissza a kecskéhez! - öntött egy pohár vizet a billentyűk közé Sándor. - Induljunk ki abból, hogy egy ember, egyszer negyvenhétből él, az egyszerűség kedvéért egyedül. Hol lehet ezt megcsinálni?
- A Parlamentben? - tippelt Marcell.
- Szó se róla igaz, de ez az üzenet a Parlamentbe kevéssé bejutott választópolgárok felé lesz megfogalmazva. - tűnődött Gyuri bácsi. - szóval maradjunk az egyszerű embernél.
Társai bólogattak. Rég láttak már egyszerű embert, és próbálták felidézni.
- Nos én úgy hallottam, hogy egy panelban állítólag központi fűtés van, és vagy tízezer forint. Tehát el kell mennünk falu vagy kisvárosi irányba, vagy csak nyári hónapokban gondolkodni. - A belügyminiszter a társaira nézett.
- Mennyünk falura!- vélte Marcell, inkább az immár szikrázó laptopja konnektorból való kihúzására koncentrálva. - A kecske, vagy mi ott jobban mutat, mint a panelban, jól tudom?
- Nos, akkor mivel fűtünk?
- Legyen termálvíz! Az szinte mindenütt van. Egyszer kellett lefúrni, onnantól lényegében nincs költsége a fűtésnek. - sziporkázott Gyuri bácsi. - Ekkor üvegházazni is lehet, mert oda is jut a hőből!
- Jó, üvegház! - bólogatott Sándor. - Lehet benne ezt-azt termeszteni paprika, paradicsom, hagyma, meg mi van még, oliva, datolya, narancs.
- Citrom is kell, mert a vitaminok, meg a megfázás esetén a gyógyszerek drágák. Gondolom. Én egészségpénztárból fizetem, de az talán nincs mindenkinek. Meg termeljünk acerolát, vagy mi, azt mondják a reklámban, az teli van C vitaminnal. - tette hozzá a magáét.
- Akkor enni is van mit. Remek. Len meg gyapot is kell, vagy a ruházkodás belefér a 47-be? - nézett szét a belügyminiszter. Aztán meg is válaszolta magát - Ezeket hagyjuk ki, a gyapot az olyan rabszolgás, rontaná az üzenetet.
- Bizony. A fűtés megvan, hűteni mivel tudunk? Akarunk fizetni villanyáramért? Tudjuk, hogy annak mennyi most köbmétere? - váltott témát Gyuri bácsi.
- Szélkerék! Kell építeni egy kisebb mittoménhány gigawattos szélkereket az üvegház mellé. Meg napkonektort a tetőre. Aztán nagy fagyasztóládákat a pincébe. Egyikbe a hagymát, a narancsot meg az acerolát, a másikba meg simán jégakkut, amivel körberakjuk az első frigót, hogy ha felhő van és szélcsend. - Marcell diadalmas arcot vágott. - Talán már csak az autót kell megoldani.
- Autót ne vigyünk a rendszerbe, mert az ilyen-olyan adókat, kötelező biztosítás szarokat még a nejem sem látja át - aggodalmaskodott Gyuri bácsi - de egy elektromos bicikli belefér. Szélkerékről töltjük, de tekerni is lehet, ha egészségesen akarunk élni, de felhő van, a narancs meg kifogyott.
- Van még valami? - a belügyminiszter az óráját nézegette.
- Nos. Akkor állapítsuk meg, hogy meg lehet élni 47.000 forintból, csak kell egy termálvizes kút, hohó, még medencét is építhetünk, tökre elfelejtettünk, olyan nyilvánvaló. Kell egy nagy üvegház, paprika, narancs, datolya, acerola. Szélkerék, gigawattal. Meg napelem, újratölthető. Kell még néhány fagyasztó láda, jégakkuval. Meg esetleg egy elektromos bicikli. Ez az egész olyan potom 30 millió kezdőtőkével sima ügy. Van még valami? - nézett szét a gazdasági miniszter.
- Hát a kecske!

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr344145225

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása