19. Juszt is jus!

2011.03.18. 11:22

 

- Jó napot kívánok! Segíthetek valamiben?
- Nos, ami azt illeti, igen. Írható DVD lemezre lenne szükségem, nagyobb tételben.
- Ezek lennének. Csak megbízható minőségű márkákat tartunk.
- Jól látom, hogy ez itt az ár...
- Igen. A nagyobb kiszerelésekben 114 forinttól kezdve.
- Ööö... Nem értem. Interneten kerestem ilyesmit, ott 59-ért árulják patentra ugyanezt...
- Nos persze, de azon nincs matrica.
- Az mit jelent?
- Hogy külföldön vették.
- Koreában?
- Nem. Komarno, Párkány.
- Szlovákiában? Ott olcsóbb?
- Mindenhol olcsóbb. Nálunk van ez az Artisjus szervezet, aki valamikor rég kilobbizta, hogy minden kalózzene terjesztő fizessen jogdíjat, ha másképp nem tudják behajtani, akkor építsék be az eszközbe olyan adóféleségként. Ez egy DVD esetén 55 forint, és kap érte egy csillogó lézeres matricát.
- De én nem vagyok kalózzenész, vagy mifranc. Magyarországnak kell csináljak egy országimázs filmet, amely a magyar termékek vásárlására buzdít. Kéne 27000 darab. Ezzel támogassam ezt az Arcticjus céget közel másfél millióval? Nincs valami kiskapu?
- Van, ha nem kell számla, én is tudok szlovákot, de a főnökömnek ne szóljon!
- Nem úgy. Én igazolom, hogy mire használtam. Nyilvánosság, üvegzseb. Semmi zene.
- Ugyan már. Gondoljon arra, hogy egy lemezre MP3 formátumban felfér vagy 50 album. Így egy fájlmegosztott Megasztár összes is csak egy forintjába kerül. Szerintem jutányos.
- Jól értem, hogy beépítettek egy büntetést a lemez árába, mert aki ilyet vesz, az általában szerzői jogot fog megsérteni?
- Nagyjából. Ne mondja, hogy még életében nem nézett másolt filmet! Vagy hallgatott másolt zenét. Akkor szerzői jogot sértett, fizessen a matricáért.
- Értem. És ezzel megváltom a bűneimet. Ha találnak nálam egy másolt Királyviktort, akkor nem vagyok bűnös, ha rajta a matrica?
- Egy nyavaját. Matricástól meg a hűvösre.
- Nézze, beszélnem kell a főnökömmel, hogy mi legyen. Nekünk nagyon fontos lenne, hogy magyar beszerzés legyen a filmünk, eleve erről szól.
- Másvalamit esetleg parancsol?
- Most, hogy mondja, tényleg! Vettem egy digitális fényképezőt és kellene bele egy memóriakártya, SD méret 1 Gigabájtos elég lesz. Mennyiért lenne?
- Matricával vagy anélkül?
- Hööö. Mi van? Ezen is van matrica?
- Persze. Erre is lehet MP3 zenét rátenni.
- És hogy az anyámba hallgatom meg?
- Beleteszi egy telefonba!
- Ekkorát? Hogyan? Négyrét hajtom? Milyen típusba fér ez el?
- Konkrétan mi nem árulunk olyat, de nem zárható ki...
- Akkor most ezek a zenevédők lehúznak engem azért, mert fotózni akarom a fiam szülinapját? Csak mert elvben kalózkodhatnék is ezzel a bizével?
- Igen. Nem én találtam ki.
- Na jó. Kellene egy kézi fúrógép is. Milyen árban van?
- Matricával?
- Na ne! Ehhez a trubadúroknak mi a rák köze van?
- Semmi. De a fúrógép alkalmas arra, hogy az ajtóból kiszerelve a csavart eltulajdonítson különböző értéktárgyakat. Ezért a Policjus jogvédő szervezet rátett egy kvázi adótartalmat, meg ezt a kis matricát. Ha megveszi, támogatja a betöréskárok helyreállítását. Persze ettől még lesittelik, ha tetten érik kasszafúrás közben.
- Ez a bozótvágó, ezen milyen matrica virít?
- Hospijus. Ezzel a népek feszt elvágják a lábukat, és orvosi kezelésre szorulnak. Ezért kapta...
- Értem. A kerti grillezőn meg a tűzoltóság matricája van?
- Természetesen.
- Mert akár fel is gyújthatok vele valamit.
- De fel ám!
- Nédd má'! Magnókazetta! Ilyet még tartanak? Erről jut eszembe, igaza van, tényleg rengeteg kalózzeném van 15 évvel még ez előttről. Az egész szekrényem tele volt másolt kazettákkal. Ezen hol a matrica?
- Erre nem kell.

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr862749661

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Artisjus 2011.03.29. 16:24:09

Bevezetésül ajánlanám ezt:  http://emiksz.blog.hu/2011/03/18/jusztisjus Talán mindenki tudja már, hogy Magyarországon van egy Artisjus nevű szervezet, akik jogvédéssel foglalkoznak. Ők azok, akik mindenre matricát tesznek, amin tárolhatok valamit. (Nem...

Trackback: Artisjus 2011.03.29. 16:24:09

Bevezetésül ajánlanám ezt:  http://emiksz.blog.hu/2011/03/18/jusztisjus Talán mindenki tudja már, hogy Magyarországon van egy Artisjus nevű szervezet, akik jogvédéssel foglalkoznak. Ők azok, akik mindenre matricát tesznek, amin tárolhatok valamit. (Nem...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tryclops 2011.03.18. 13:12:03

Nem akarlak nagyon összezavarni, de az itthon gyártott (préselt, nem írott!!!) lemezek után nem kell sarcot fizetni a lopós bandának.

1. Mert a jogtulajdonos saját szellemi terméke.
2. Mert nem import lemez Komárnóból, hanem itthon gyártott lemez.
Az más kérdés, hogy mint szellemi terméket, valószínüleg regisztráltatni kellett náluk... De a matricás biznisz nem faktor az ügyben, nem ezért kellett kivinni a projektet Bulgáriába az tuti.

TROLLFORGATÓ!!!!!!!!!44négy | problem? · http://akinemmekintosthasznalazbuzi.blog.hu 2011.03.18. 14:38:37

Jóóó :)

A BKV jegyre és az autópálya-matricára pedig az összes fajta matricát rá lehetne ragasztani (matricára matricát, éééérted...) mert villamossal és kocsival zenét másolni, betörni, gyújtogatni és gyilkolni is el lehet jutni.

bohuš 2011.03.28. 16:01:09

Mrożek üdvözöl! :-)

Zabalint (törölt) · http://sznobizmus.blog.hu 2011.03.29. 12:30:44

@tryclops:
Oké, de ugyanúgy jogom van a préselt lemez helyett írható és nyomtatható lemezre tennem a saját szellemi tulajdonomat, és úgy is forgalmazható, akkor ugyanott tartunk. A préseltetés meg kis tételben jóval drágább, ha a szlovák írható lemez árakat nézem, akkor nagyban is az.

Nekem is volt amúgy egy matrica a seggemen, amit anyámnak kellett kifizetnie, mikor megszült, mert minden ember potenciális bankrabló, ezért a matrica ára ment a bankok biztosítóinak.

Bogoj · http://bogoj.blog.hu/ 2011.03.29. 13:59:05

a buszjegyre is kellene matrica. mert vannak bliccelők. meg aki megveszi a jegyet, nem biztos, hogy ki is lukasztja, lehet hogy csak hordja magával bliccelés közben, és ha meglátja az ellenőrt, akkor lukaszt gyorsan. na, ezek ellen kell a trafficjus matrica.

admin234 2011.03.29. 16:03:03

Hogy egyszerű legyen: van egy ember, akinek van ez a kis érdekeltsége, hogyaszondja a-r-t-i-s-j-u-s. Ez szépen üzemel (olcsó diákmunkások pl.), a bevételből meg megy vissza a lé a támogatóknak, meg a zsebbe (egy bérszámfejtést, meg éves költségvetést artisjuséktól nem-e lehetne-e nézni? Közpénzzel dolgoznak-ugye-e?!). Aztán most nyújtóznak, lehet tovább ér a takaró: ebből is megtudunk valamit ugye-e...

Sir Nyű 2011.03.29. 17:10:06

@Bogoj: Te komolyan gondolod, hogy azt nem fizeted már most is?

szepi79 2011.03.29. 19:06:28

" rengeteg kalózzeném van 15 évvel még ez előttről. Az egész szekrényem tele volt másolt kazettákkal. Ezen hol a matrica?
- Erre nem kell."

ez kurva nagy :DDD
persze a cikk eredeti témája bicskanyitogató, meg úgyis erről fog menni a kommentelés, de ez hatalmas volt így a végére :D
süti beállítások módosítása