121. Kivonulás

Címkék: árfolyam

2013.12.06. 08:19

Kivonul Magyarországról az MNB

Matolcsy György jegybankelnök sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Magyar Nemzeti Bank elhagyja Magyarországot, és külföldi székhelyen folytatja tevékenységét.

Az intézkedés azért szükséges, mert a 3% közelébe csökkentett alapkamat miatt a harmincakárhány milliárd eurós devizatartalék alig kamatozik, ezért kellett keresni egy országot, ahol sokkal jobb feltételekkel lehet betétet elhelyezni - tájékoztatott az elnök. A keleti nyitással (*) összhangban a választás Ugandára esett, és bár még Zimbabwe is esélyesnek látszott sokáig, de ezt egyik szóvivő sem tudja hibátlanul kimondani. További előnye a lépésnek, hogy a MNB-t terhelő tranzakciós illetékeket így tényleg nem a magyar embereknek kell megfizetniük. Matolcsy rámutatott, hogy az Intézmény ezzel tisztán nyereséget fog termelni, hiszen az adósságát az állam konszolidálja. (Valóban, a konszolidált önkormányzatok listáján megtaláltuk Magyarnemeskókány és Magyarnénéd örkonymányzatai közé csempészve - a szerk.).

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondta, hogy a magyarországi székhely bezárása miatt megszűnő munkahelyek egyetlen alkalmazottnak sem okozhatnak hátrányt, hisz mindenki ingyenesen jogosult lesz egy OKJ-s gejzír-kutató termofizikus, vagy fregattkapitány képzésre. Ugandában napi 15 centért pedig tudnak felvenni munkaerőt. További kérdésre, miszerint a helyi nyelven nincs is szavuk a háromnál nagyobb számokra, gyököt vonni pedig csak bozótvágóval tudnak, Matolcsy megnyugtatott mindenkit, hogy ez egyáltalán nem probléma, hisz a háttérstáb az eddigi gyakorlatnak megfelelően továbbra is "Magyarország jobban teljesít" feliratú fatáblákat fog faragni.

* Valójában Uganda nem keletre, hanem délre van, de déli nyitást nem mondhatnak, mert 10:00-16:00 közt lesznek nyitva.

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr155678139

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása