11. Széll a végeken

Címkék: széll

2011.03.03. 11:09

 

Széll Kálmán, egykori pénzügyminiszter hirtelen került a reflektorfénybe, mint egy új gazdasági program névadója. A történelem alig jegyzi, de egyik felmenője apai ágon várkapitány volt a török időkben. Noha nem maradt fenn róla sok adat, egyik beszédét feljegyezték, és a levéltárban most fellelték.
 
" Magyarok, Vitézek, Várlakók!
Mint bizonnyal lássátok, várunkat körbevette az Török horda, túlerejük sokszoros. Küldöncöt szalajták vala hozzám, hogy adjam fel várunkat. Gaz hadaik fenik az fogukat mi drága hazánkra, de a magyarokat ért támadást visszaverjük, a támadók érveit nevetségessé tesszük, a magyaroknak járó tiszteletet meg- és kiköveteljük! Velünk nem fogják feltörölni az füvet, mint ügyefogyott és szerencsétlen elődeinkkel tették Mohács mezején.
 Cselekszünk. Kihírdetém, hogy bárki, aki megadásról tárgyal, felkoncoltatik. Az három csapás elvén, aki harmadízben tárgyal, azt kétszer koncoljuk fel. További sürgős dolgunk vala rendezni, miszerint minden a várban lakó, magyarul beszélő személy az írnoknál igényelhet passzust arról, hogy ő magyar, még ha taljánhonban látta is meg az nap világát. Kifüggesztjük a vár jól látszó pontjaira méltó minőségben nemzeti színű nyilatkozványunk, mely deklarálja vágyunkat a szabadságra és egyetértésre. Holnap emléknapot tartunk a muhi csata és a tatárdúlás halottjainak tisztelegve.
 Ezután felkészülünk az ostromra. Tudom, rég várjátok, hogy elmondjam az védelem pontos taktikáját, melyet részleteiben először múlt hétre, majd tegnapelőttre ígérék. Ezen intézkedésim biza megakadályozzák az Török terveit és virágzásnak indít minket.
 1. Utasítom az Írnok urat, hogy e héten mérje fel a hadra fogható férfiak és nők számát, hogy ki milyen fegyverismerettel képzett.
 2. Szanitéc uram hó végéig vizsgáltassa felül az egészségügyi mentességeket az sorkötelezettség alól.
 3. Raktáros uram ugyanaddig leltárt készítsen az szúró és vágó gyilokeszkzökről, írjon megrendelést a szükséges anyagokról.
 4. Veterán bandériumunk készítsen el egy okítási segédletet, majd gyorsított szemeszterben oktassa a rekrutákat kardforgatásra.
 5. Szakács uram dolgozza ki az sereg élelmezését, figyelembe véve, hogy fél mázsa lisztünk elfogytával is éhesek leszünk.
 6. Kőműveseink kezdjenek el köveket kifaragni a falon 8 éve ütött rések pótlásához. Határidő két hét.
 7. Hadnagy úr dolgozzon ki módokat arra, hogy az ostromlétrák a falról hamar eltávolíthatók legyenek. Hétfőn jelentsen róla!
 8. Mérnök úr vizsgálja meg lehetőségét a korcsma bútorzatából ácsolt hajítógép készítésének. Teliholdig kap rá időt.
 9. Kertész uram holnap ültessen pár jegenye palántát, az fogyatkozó nyílvesszők pótlásának céljából.
 10. Sírásóink kezdjenek egy titkos alagút ásásába, mely alkalmat ad az Török hátba támadására. Egy hónapot kapnak rá.
 11. Korcsmáros úr, hozzon egy icce bort, mert kiszáradék ebbe a nagy munkába. Most!"
 
Valamiért Széll kapitányról nem emlékezett meg a történelem...

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr762706676

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a-kis-herceg 2011.03.04. 01:20:24

:)))

erre én is iszok. a nagy olvasásban kiszáradt a torkom
süti beállítások módosítása