44. Hogy a MOL?

2011.07.28. 15:00

  Ha veszek egy dedikált, díszkeretes, méltó minőségben nyomtatott, szabvány 50x70 méretű 'Nemzeti Együttműködés Nyilatkozat'-ot 30 ezer forintért, akkor jó üzletet kötöttem, vagy nem?

Nehéz így megmondani, biztos vannak az országban olyanok, akik látnak benne fantáziát, hogy egyszer az majd sokat fog érni (pl. 2014. után, ha az összes többi példány máglyán végzi). Mások úgy gondolják, hogy mekkora lúzer vagyok, hogy erre ennyi pénzt kiadtam.
Ha egy hét múlva eladom 20 ezerért, mert sürgősen kell a pénz, az jó üzlet-e?
Ismét két megközelítés létezhet, a fentiek szerint, csak fordítva.
Ha a két ügyet egynek tekintem, akkor viszont tisztul a kép. Buktam tíz darab ezrest. Más nem történt. Esetleg egy kis élettapasztalattal lettem kövérebb.
 
A forradalmi kormány május 24-én vásárolt mintegy bő 22 millió MOL részvényt, saját számításai (Euró/Forint árfolyam is befolyásolja, pontos árat ezért nehéz a híradásokból elcsípni) szerint 22.400 forintos átlagáron. Ehhez az előző kormányok az utolsó centig elhasznált IMF hitelkeretét használta fel. (Én sem értem, ezt hogy lehet.)
 
Juppí! Jó üzlet? Lásd fent, a NENYI példáját. A kormány persze örül, ők úgy tudják, 26.700 forint a célár. (A célárat nagyobb bankházak szokták közzétenni, nagyjából az alapján, hogy a grafikonra rátesznek egy vonalzót, és elképzelik, hogy ebben az ütemben hol lesz 3-6 hónap múlva. Na jó, valójában NASA kategóriájú szuperszámítógépeken futtatnak mindenféle gomolyfelhő szimulációkat, a végeredmény azonban a vonalzót igazolja. A célár közzététel lényege, hogy a közzétevő épp milyen módon akarja lehúzni a célár értékét komolyan vevő lúzeraspiránsokat.)
Tehát akár jó üzlet is lehetne.
De.
Friss hír, hogy Bajnai rohaggyonmeg, amiért a legnagyobb válság kellős közepén egy év alatt nem változtatta meg az Áfatörvényt. (Tényleg Orbán miért nem? Neki is volt egy éve rá... Na mindegy. Túl sok volt az átneveznivaló, elvitte a kapacitást.) Most, hogy az Európai Bíróság beszó't, hogy ottrohaggyonmeg Bajnaistul, a kiesni látszó pénzt pótolhatjuk a MOL részvények egy részének eladásával. Remek.
Egy pillanat, a brókerem kopogtatja a vállamat...
 
Szóval. A szar a palacsintában az, hogy a MOL per pillanat 19.880 áron forog a parketten, ez konkrétan bő 11% bukás, a teljes pakettre vetítve 55 milliárd. Leírom, csak várjatok elmegyek keresek még nullákat. Oké. 55.000.000.000 Ft. Ennyit buktunk, ha most eladjuk a cuccot. Gyk, ez úgy ezeregyszáz (!) Zuslágjanika.
Most akkor jó üzlet-e a MOL vétele és eladása? A kettő együtt aligha.
Persze kis szerencsével vissza fog erősödni a részvény, és akár még nyereség is lehet belőle. Várjatok, a brókerem megint bököd.
 
Jogos. Ha most az a hír, hogy az állam a tőzsdére rövidesen be fog borítani egy kisebb raklap MOL papírt, akkor elkezdenek egyesek (spekulánsok, rohaggyanak meg) arra várni, hogy az a kiugró eladói túlkínálat letolja majd az árakat, és majd akkor shoppingolhatnak akciós áron. Már pedig amíg várnak a nagy fogásra, addig nem nagyon vesznek, ami addig is árcsökkentő hatás. Hasonló, csak épp ellentétes irány volt, amíg ezek a szemetek arra vártak, hogy Magyarország vesz-e az oroszoktól, mert ha valaki sokat akar venni (akár baráti felvásárlás, akár rohadék), az tolja fel az árakat. (Talán a 26.700-as célárban ez a hatás is benne volt? Egész május 24-ig?)
 
Végül aki még nem elégelte meg a tőzsdét, annak ajánlok egy utolsó linket, melyben Orbán kifejti, hogy " megszűntek az államadósságot újratermelő rendszerek, mint például a magánnyugdíjpénztárnak nevezett nyugdíjtőzsde."
Amely által termelt reálhozamoktól ma is botladozik több ezer postás.
 

-------------------------------------------------------------------

Áppdét!!!

A Bíróság döntésének sajtótájékoztatója júli 28. 12:00.

A MOL részvények napi teljesítménye balra, és referenciaként az OTP jobbra.
A MOL a hír érkezése utáni fél órában 300 forintot esett, az OTP viszont csak hat darab forintot. Véletlen?

 (forrás: portfoliofinancial.hu)

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr433107256

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Avatar 2011.07.29. 14:56:56

Nem érted te ezt, mert eleve rossz számokat nézel, amikor azon filózol, megérte-e ez az üzlet.
Az irányadó mutató itt van:
index.hu/gazdasag/magyar/2011/07/01/60_milliot_kaphat_a_mol-ugylet_ugyvede/
60 misi máris jó helyre ment, nyilván az eladáskor is csorogni fog a megfelelő helyre. Tehát megérte. Nekik biztos.

egyfejű 2011.07.31. 10:02:55

Ilyen - a hanyatló nyugat által képviselt - magatartást, mint szakértelem meg gazdaságossági számítás meg megtérülési ráta meg józan ész, a NENYI időszakában elvárni? Pláne az államadósság elleni harc kellős közepén? Hol élsz?
süti beállítások módosítása