51. Elszállott

2011.08.25. 09:25

A pécsi Pannon Filharmonikusok igazgatója betiltotta Kodály Zoltán "Fölszállott a páva vármegye házára" kezdetű dalát és az abból készült zeneművet, mondván sértené Pécs polgármesterét, Páva Zsoltot.

Valójában tiltásról szó sincs, csak időbe kerül, amíg kicsit átdolgozzák a szövegét, hogy biztosan ne botránkozzon meg senki. Pécsi forrásaink szerint a végleges jóváhagyásra váró változat így néz ki:

Bejutott a Páva
A városházára
Sok pécsi polgárnak
Nagy boldogságára
 
Várj meg Páva várj meg,
Hadd izenjek tőled
Apámnak, anyámnak,
Nemzeti Együttműködés Rendszerében résztvevőknek (*)
 
Ha kérdik: hogy vagyok
Mondjad, hogy jól vagyok,
Alig várom újra,
Hogy rád szavazhatok.
 
Az van, bizony az van
Hogy én elszánt vagyok;
Ha te nem nyersz akkor,
Tüntetni is fogok.
 
* Ezt a sort még meg kell vizsgálni, mert a szótagszám vélhetően eltér. Javasoljuk ezeket a partitúrába is beilleszteni, Kodály szellemiségének megfelelő dallammal.

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr143178994

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nem szállhat fel a páva 2011.08.27. 11:09:22

Betiltotta Kodály Zoltán egyik művét a pécsi Pannon Filharmonikusok igazgatója, Horváth Zsolt, mondván: a Fölszállott a páva vármegye házára kezdetű dal és az abból készült zenemű sértené Pécs polgármesterét, Páva Zsoltot – írja a Blikk. Erről levélben...

Trackback: Röpülj, páva 2011.08.26. 12:31:04

Betiltotta Kodály Zoltán egyik művét a pécsi Pannon Filharmonikusok igazgatója, Horváth Zsolt, mondván: a Fölszállott a páva vármegye házára kezdetű dal és az abból készült zenemű sértené Pécs polgármesterét, Páva Zsoltot – írja a Blikk. Erről levé...

Trackback: Repülj, Páva… 2011.08.26. 10:30:50

Azt hiszem, még a mókusok elé való vetés, mint kínhalál is kellemesebb, mint kis hazánk egyes híreinek olvasása. Ma például az ütötte meg a szememet, hogy Pécsett nem engedték bemutatni Kodály Felszállott a páva című művét, attól tartva, hogy sérti a p...

Trackback: Komolyzene 2011.08.25. 20:51:56

Horváth Zsolt szerint „a Páva-variációkat a közönség Páva Zsolt polgármester úr kigúnyolásának venné".  ForrásTényleg ennyire hülye vagy?

Trackback: A talpnyalás örök 2011.08.25. 12:46:45

A parlagi viperát egészen az ötvenes évekig rákosi viperának hívták. Aztán jött a kis kopasz nagy hatalommal, és az akkori tudományos élet dörgölődző elitje megtette azt a szívességet, hogy egy gyors átnevezéssel megszüntette az áthallást. Hogy miről ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyfejű 2011.08.25. 12:40:16

Ugye lehet ezt elegánsan is Cenzné suttyó ura. :)

Szputya 2011.08.25. 15:20:12

* NER-ben résztvevőknek

Csak javaslat... nem értek hozzá... :)

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2011.08.25. 20:57:46

LoL. Amúgy rohadjanak meg, büdös kommunista fideszesek.

(bocs, ezt a szókapcsolatot már régóta le akartam írni... mármint a kommunista fideszest. :D)

Netuddki. 2011.08.25. 21:04:10

Ostoba phaszfejek. Ez is azt mutatja, hogy nem dolgoznak és a sok szabadidejükben ráérnek ilyen baromságokra.

Normális helyeken az ilyen horvát "slap slap" zsótikat kibsszák mint macskát sz...

Ébresztő magyar, elég volt, ne tűrd a diktatúrát! 2011.08.25. 21:05:58

Mint ismert, az EKF keretében kínos lassúsággal megvalósuló, jelenleg kivitelező híján egyenesen álló Tettye téri rekonstrukcióra eredetileg szerződtetett céggel május végén felbontotta a város a kontraktust. Az új kivitelezőt egy meghívásos pályázaton választották ki, ám a rendelkezésre álló 180 millió helyett az utóbbi 305 millióért vállalta a munkát.

Az MSZP pécsi frakciója szerint a fideszes polgármester ígérete szerint elzárt csapok nem hogy csöpögnek, de egyenesen ömlik rajtuk a víz. A közleményt teljes terjedelmében közöljük.

"2009. év nyarán Páva Zsolt, Pécs frissen megválasztott polgármestere bejelentette, hogy elzárták a pénzcsapokat. Ezt követően jeleztük neki, hogy csöpög a csap, mert az ő utasítására, a beiktatását követő néhány napon belül a Pécs Holding milliós tanácsadói szerződést kötött a Rákos Invest Kft. nevű off-shore céggel (ebben az ügyben polgármester úr nem tett feljelentést...). Most azt szeretnénk jelezni, hogy nem csöpög, hanem ömlik a víz a csapból!

Egy hónappal ezelőtt döntött az önkormányzat Pénzügyi és Gazdasági Bizottsága arról, hogy sürgősséggel, meghívásos közbeszerzési pályázat keretében választja ki a Tettye tér és a Vincze utca felújításának kivitelezőjét, miután polgármester úr szerződést bontott az addigi kivitelezővel, az I-AXIS Kft-vel. Igazságügyi szakértőt kért fel az önkormányzat a hátralévő munkák minőségi és mennyiségi ismérveinek megállapítására. Az előterjesztést jegyző Páva Zsolt polgármester a munkák értékét 180 millió Ft-ban, a sürgősség okát a "heves esőzésekben" állapította meg, és nyomatékosan jelezte, hogy a kivitelezéshez "az önkormányzat részéről újabb kötelezettségvállalásra nincs szükség".

Már akkor gyanús volt az "ügylet", mert az előterjesztésre az önkormányzat közbeszerzésért felelős jogtanácsosa azt írta, hogy a sürgősség (azaz a meghívásos eljárás) jogszerűsége nem megalapozott, és polgármester úr a bíráló bizottságba csak fideszeseket jelölt. A bizottság fideszes többsége a figyelmeztetés ellenére megszavazta az előterjesztést.

Megdöbbenve értesültünk arról, hogy a tegnapi Pénzügyi és Gazdasági Bizottság Pécs jelenlegi pénzügyi lehetőségeit figyelmen kívül hagyva egy 305 millió Ft-os ajánlatot fogadott el, amely 127 millió Ft-tal több, mint amennyi az önkormányzatnak erre a célra rendelkezésére áll. Ezt az összeget az önkormányzati hitelkeretből fizeti a város, EU-s támogatás nem jár rá. Az is tudomásunkra jutott, hogy nem ez volt a legolcsóbb ajánlat. Szakértők elmondása szerint a nyílt pályázat kiírása kb. 2-3 héttel tette volna hosszabbá az eljárást.

Pécs városa erre a projektre a korábbi kivitelezőnek 598 millió Ft-ot fizetett ki, most az új kivitelezőnek 305 milliót, a tettyei romok megerősítése is közelíti a 100 millió Ft-ot, így az EKF Tettye II. projektjének összköltsége közel 1 milliárd Ft lesz a végén, s a szerződéseket kivétel nélkül Páva Zsolt írta alá!

A fentiek alapján a következő kérdéseket tesszük fel:

1. Miért kellett mondvacsinált indokok alapján meghívásos pályázatot lefolytatni?

2. Nem érte volna meg 2-3 hetet várni 127 millió Ft-ért?

3. Miért pont az a cég nyert, amelyik korábban a - köztudottan Fidesz közeli - Platina Bau Zrt.-vel dolgozott együtt a Kórház téren?

4. Miért nem a legolcsóbb ajánlatot tevő cég győzött?

5. Miért nem akarta megkérdezni Páva Zsolt a pécsieket, mint anno a Széchenyi tér kapcsán, hogy vállalják-e a plusz költségeket? Most már tudott nélkülük dönteni?

mesterember 2011.08.25. 22:36:43

Felmászott a Horváth
Az uborkafára
Ki serényen szolgál,
Zsíros állás várja.

Nem kérdezi senki:
"ki volt ez korábban"?
Nem kell más, csak nyalni
Minél szaporábban.

Földig hajol Zsolti
Felettesét látva,
Hiszen az maga a
Földreszállott Páva.

Ha kell, rendelettel
Védi meg s mint testőr
Óvja felettesét
A Zord Karmestertől.

A karmester lemond.
Semmi sincs hiában.
Így megy ez manapság
Diszharmóniában.

kanos nyúl 2011.08.25. 23:36:04

Az ne is zavarjon minket, hogy ezt a Horváth Zsoltot 2003-ban a szocialisták nevezték ki igazgatónak. De a Pávának is van bűne: hogy nem rúgta ki a picsába eddig, meg a többi szarjankó szocialista szarkeverő-semmittevőt. De majd most.

billy reed 2011.08.25. 23:51:56

@kanos nyúl: A harmadik blogon sütöd el ezt a patront!
Legyél már kissé kreatívabb!

Ahogy Koltay /Róbert-illetékes elvtárs/ mondotta volt: "A hülyeség független a rendszertől!"

P.Freddy 2011.08.26. 00:49:38

@kanos nyúl: Hihi, itt is próbálod? Az tuti, hogy sz@rul tisztogattak a szocik, hogy ilyen seggfej fidesznyiket megtartottak csak azért, mert jól fújta a hangszert.

Valóban, fontosabb kellett volna legyen az, hogy elvhű-e vagy sem, mint azt a mostani gyakorlat is mutatja (gyk: dilettánsok mindenhová, lényeg hogy Orbán az isten, és legyen kép otthon a falon).

Kandabula 2011.08.26. 01:28:52

Elgondolkodtam, hogy Horváth Zsolt miért várt ezzel a döntéssel ilyen sokáig? Miféle folyamat mentén érlelődött benne a gondolat? Netán a folyosón véletlenül rálépett imádott főnöke lábára, vagy esetleg rátüsszentett? A világirodalomból tudjuk, hogy ezek egy lakáj részére rettenetes történések. Továbbá: a kottákat is elégette? Ha nem, mit tett velük? Otthon rejtegeti? Vagy egy haragosánál, akit rövidesen feljelent? Megannyi kérdés. Szar ügy. Hogy fog ebből kimászni? Gondolom, hasoncsúszva...

bkkzol 2011.08.26. 03:35:27

népnemzeti-anarcho-komcsi csapat. Igen nehéz szétválasztani. A fidesz fejesek egy része MSZMP, MSZP tag volt régebben, vagy/és igen jól éltek a holdudvarban. Viktort se érdekelte annak idején, hogy a nemzet testén kívülállók fizetik az angliai ösztöndíjját.

ÖREG 2011.08.26. 04:44:26

@mesterember: Tiéd lesz az állás,ha ügyesen parizól, s te megint, újra, örömmel darizól.
kérhetsz te is, hisz ezért vagy igyekvő,
tiéd lehet minden, kocsi, ló, s a gyeplő.

ÖREG 2011.08.26. 04:52:25

Szép magyar pusztaság, az lesz nemsokára,
csúszmászó seggnyalók
uniós Mekkája

ÖREG 2011.08.26. 04:56:19

ide száll a páva?
meg lesz vacsorálva.
Kifosztunk mi mindent,
únió is bánja.

egyfejű 2011.08.26. 07:17:01

Tekintetes és Kegyelmes Párttitkár Úr, Drága Polgármester Elvtárs, Tisztelt Páva Zsolt!

Érdeklődéssel figyelgetem innen távolról tevékenységét. Azt már bebizonyította nekem, hogy nem egy gazdasági lángész, hisz sikerült úgy visszacsinálnia a saját maga által megkötött vízmű privatizációt, hogy a sameszoknak átadott közellátás - dacára a díjemeléseknek meg a fejlesztések elmaradásának - már veszteséget termel, rossz nyelvek szerint vize sem lesz, állítólag a várható kártérítés miatt még az ítélethirdetés előtt csődöt kell majd a városnak jelentenie.

Erre most pedig becselezi magát az emberi nullák csapatába. Tekintetes és Kegyelmes Párttitkár Úr, Drága Polgármester Elvtárs! Jól kezdődött a mondata: „Semmi kifogásom nincs a Fölszállott a páva című népdalra írt variációkkal szemben" eddig jó, utána szöszmötölés. A helyes befejezés: "Intézkedtem a főfasz kirúgása ügyében, ragaszkodni fogok a mű bemutatásához ÉS MINDEN JÓÉRZÉSŰ EMBERTŐL ELNÉZÉST KÉREK a hülyék helyett is."

Nem lenne ez bonyolult, de ebben a melegben a gondolkodás is nehéz. Pláne a haveri végbélkúp eltávolítása.

röhögő 2011.08.26. 07:19:29

Kiderül ez a manus beépített emeszpés. Ember ennyire nem lehet hülye.
Tanulság, jobb egy okos ellenség mint egy buta barát.

röhögő 2011.08.26. 07:20:22

@kanos nyúl: "De a Pávának is van bűne: hogy nem rúgta ki a picsába eddig, meg a többi szarjankó szocialista szarkeverő-semmittevőt." - Speciel az illető esetében ez igaz. Majd most!

valerio 2011.08.26. 08:40:37

Csak halkan megjegyezném, hogy a Kodály által komponált Fölszállott a páva Ady Endre költeményének a feldolgozása.

apci500 2011.08.26. 08:50:08

@valerio: Na majd ezt az Adyt is jól megf!ngatják. Nem lennék a helyében.

cdrom70 2011.08.26. 08:54:30

Rákosi!! Rákosi! Rákosi!!!!
Éljen Rákosi!!

Kotkodus 2011.08.26. 09:20:39

@kanos nyúl: ebből is látszik mi a fontos a fidesznek...

és ilyen emberek vezetik ma az önkormányzatokat, ők kapták meg a vezető poziciókat az államigazgatásban is...

te erre szavaztál... remélem most büszke vagy...

Gazz 2011.08.26. 09:31:35

Azt nem értem, hogy ennek az undorító talpnyalónak miért nincs kiírva a neve a blogban? Csakhogy emlékezzünk rá!
H O R V Á T H Z S O L T

A másik amit nem értek, hogy ez az ember hogyan lehet még mindig az állásában?
Úgy látszik a Fidesz 2014-ben nem szeretné Pécset megtartani.

egyenlítő 2011.08.26. 10:00:44

@cdrom70: Annak idején Rákosi megkérdezte Kodályt, hogy lenne-e kedve zenét írni egy új Himnuszhoz. Kodály azt felelte, hogy neki tetszik a régi. A téma ezzel le lett zárva.

ökörpöröly 2011.08.26. 10:40:51

Nekem az a sztori jutott eszembe, amikor átnevezték a "rákosi vipera" nevezetű teremtényt, hogy az akkori Bölcs Vezér ne érje magát találva.
Ugyanazok az idők jöttek vissza. A különbség csak annyi, hogy a fideszbolsevikok ezerszer annyit lopnak, mint őskommunista elődeik.

De hová tűnt Columbo felesége? 2011.08.26. 10:53:10

Rövid, de velős poszt, gratula!

@egyenlítő:
"Annak idején Rákosi megkérdezte Kodályt, hogy lenne-e kedve zenét írni egy új Himnuszhoz. Kodály azt felelte, hogy neki tetszik a régi. A téma ezzel le lett zárva."

Kodály azt mondta, nem tud himnuszt komponálni. A miértre ez volt a válasz: Mert már van.

Persze a lényeg ugyanaz, Kodály Zoltánnak a helyén volt az esze és a szíve.

Pécs kapcsán pedig csak kapkodom a fejem, teljesen arcpirító, amit ott folyik. Ha a pécsieknek egy csöpp eszük van, nem szavaznak többet egyik nagy pártra sem - bár ez az egész országra igaz.

Wolfram 2011.08.26. 11:22:59

az mind semmi! bizonyítékok vannak rá, hogy Orbán az ördöggel cimborál és rontást küldött Gyurcsányra - csal Lendvai pont előtte állt...

nem hiszem el, hogy az egész ballib médiában nincs egy épkézláb pr-es, aki normálisan tudna hihető sajtóhíreket generálni (csúsztatni, független eseményeket összemosni stb.). a politikai pr erről szól.
ez az anyag azonban visszahull a küldőjére, annyira átlátszó, gyenge kísérlet. ráadásul a blikkben üzenni...(már ha ott jelent meg először e hír)
gyenge az egész.

Törpe minoritás 2011.08.26. 11:33:40

@Wolfram: Óóóóóó! Akkor maradjunk is a tényeknél!
Megtörtént, vagy sem? Ha nem, akkor Páva mért nyilatkozta azt, amit?
És akkor most miről is beszélsz? Hogy nem az a baj, hogy megtörtént, hanem?

Wolfram 2011.08.26. 11:48:18

nem tudom mi történt, nem voltam ott, az újságíróknak meg nem hiszek.

el tudom képzelni, hogy a karmester provokálni akarta Pávát, és a fejére koppintottak. a főnek természetes, hogy mossa kezeit. ez egyébként is primitív magyar szokás, a másik nevén viccelődni (Obamának adott barack pálinka, Sváby riportja Anett Pötsch-e, vagy a Kolhl kancellárnak adott ajándékkosár, a tetején egy hatalmas káposzta konzervvel (kohl=káposzta)). szóval ha ezt akarta meglovagolni a karmester, akkor igen sekélyes volt. de lehet, hogy csak figyelmetlen. gondolom szóltak neki szépen is. van diplomáciai protokoll.

de vegyük észre, a történet nem erről szól. a karnagyot rég ki akarták baszni, ő rég el akart menni, ajtócsapkodás, anyázás, csakazértis, csakazértse.

hogy tudatosan építette fel mögötte egy sajtós, nem hinném. inkább csak kapva kapott a történten, és némi hangsúly eltolással kreált belőle egy politikai pr cikket. egy gumicsont, amin lehet csámcsogni: "HÚÚÚ EZEK BETILCSÁK A MŰVÉSZETET VAGY MIT, HE!"
az egész nem ér annyit, hogy már két kommentet is írtam miatta.

egyenlítő 2011.08.26. 12:00:13

@Wolfram:
"Vagy láng csap az ódon, vad vármegyeházra,
Vagy marad a lelkünk tovább leigázva!"

Törpe minoritás 2011.08.26. 12:13:45

@Wolfram: Tehát akkor elfogadható az Ady-versre komponált Kodály-zenemű betiltása? Hmm?
És mi legyen mondjuk a Hoffmann meséivel? Vagy a Három kövér c. darabbal? Vagy?

egyenlítő 2011.08.26. 12:32:18

@Törpe minoritás: Tilcsák be! És a Blikket is, ha túl meri nyújtani a mocskos mancsát a celebvilág hírein!

Wolfram 2011.08.26. 12:34:28

@Törpe minoritás:
a kérdés nem releváns. nem tiltottak be semmit. az nem is lenne elfogadható. a karnagy minden eszközt megragadott, hogy keresztbe feküdjön a városvezetésnek, ők meg minden alkalmat, hogy elküldjék. a zenemű nem ok, hanem apropó.

ha valaki figyelmezteti a diplomatákat, hogy ne adjanak viccből barack pálinkát Barack Obamának, azzal nem tiltja be a pálinkát. ha valaki szól a naplónak, hogy ne engedjék Svbábynak leforgatni az egész országot lejárató Pötsch riportot, azzal nem tiltja be a TV2 Naplót.

a kartmester heccelni akarta a munkaadóját. a zeneművel azt fejezte volna ki, hogy neki senki nem dirigál, ő a kakas a szemétdombon. megkérték, ne tegye az eseményt ilyen jellegű demonstrációvá. erre felmondott, hangoztatva, hogy "betiltják a művészetet". 15 perc hírnév. végül mindenki jobban járt.

egyébként, hogy mennyire nincs betiltva egy mű sem, mi sem bizonyítja jobban, hogy fent vannak a neten, a tankönyvekben, tananyagban.

szerintem egy blikkben lehozott politikai PR cikk miatt felesleges bárkinek is magyarázkodnia. örülök, hogy idáig süllyedt a baloldal.

egyenlítő 2011.08.26. 12:36:47

@Törpe minoritás: Ez a Kodály különben is gyanús. Miért a szélsőballibsi edáj verseket zenésíti meg, ahelyett, hogy pl. a "Megfúvom szittya lantomat" című költeménnyel foglalkozna?

cdrom70 2011.08.26. 13:30:48

Orbán Viktor még nem király, pedig már ideje lenne megválasztani. Egy schmidt nevű ex sportoló pedig legyen az udvari bolond..

Kandabula 2011.08.27. 00:41:28

Ez a dolog jól fel lett tupírozva. Szerintem mindennapi gyakorlattá vált a közigazgatásban a seggnyalás, mert mindenki félti a munkahelyét. Ide jutottunk.
süti beállítások módosítása