55. Tegyük fel

Címkék: adó

2011.09.28. 10:05

 

Tisztelt Olvasó, legyen a vendégem egy rövid gondolatkísérletre! Tudom, hogy ez önmagában rosszul hangzik, ezért egy kocsmába megyünk hozzá.
 
Itt egy átlagos krimó, egy nagyközség főterén. Tisztaság, törzsvendégek, mindenki által ismert kocsmáros. A fal mellett kettő villódzó játékautomata. Nem írom, hogy nyerőgép, mert nyerni csak az üzemeltető nyer, meg az, aki egyszer-kétszer játszik életében, és mázlista. Nyilván, ha komplett napokat tölt előtte valaki, mint ott az a rozzant tekintetű úriember, bal vállán a pókhálóval, akkor a nagy számok törvénye lassan, de biztosan maga alá gyűri.
Hajlamosak vagyunk úgy gondolni erre az eszközre, mint az Ördög játékára, mely családokat dönt romba, mert a tisztességes és becsületes melós harmadikán megkapva a minimálbért és a harminc-ezret zsebbe, rögtön három, a pult alól árult jövedékiadó-mentes házipálesz (made in Petőfi utca) okán jött bódulatában beleszórja az egész konyhapénzt este fél hétig. Aztán éhezik a család. Ha a gép nem villózna ott a fal mellett, a Kovács család vitamindús boldogságban fürdene.
 
Tegyük fel, hogy a kormány prominensei tudják mit tesznek, és számításokra alapozzák az adókat. Hat éve minden egyes ilyen játék havi 100.000 forint adót fizet. Akkor is, ha nem használja senki, ha épp a raktárban van, mert helyet keresnek neki, vagy ha épp csavarjaira van szétszedve, mert valami elromlott benne. Ezen felül, ha nyereség keletkezik, persze az után az üzemeltető még adózik. Meg vannak alkalmazottak, akik kapcsolatot tartanak, szervízelnek: SZJA, járulékok. Valahogy a kormány most úgy számolta, hogy a tételes adót jó volna az ötszörösére (!), félmillióra emelni. Kell a bevétel, nem teljesült a várt GDP növekedés.
 
Vissza a kocsmánkba! Most, hogy félmillió a tételes havidíj, nyilván így is üzemeltetni fogja a tulaj, mert így is megéri (el sem merem képzelni, hogy a kormány nem jól számolt). Csak nem lesz akkora pofátlan extraprofit.
Most akkor lapozzunk vissza a naptárban. A nyáron még 400.000 forinttal többet hozott egy gép. Őrületes haszon volt. Csak épp egy dolgot nem értek.
Ha mindkét gép ennyit hozott, akkor miért nem volt egy harmadik, vagy negyedik is beállítva? Másik üzemeltetőnek nem érte volna meg ugyanez a pénz? Egy cég foglalkozik csak ilyesmivel a környéken?
 
A kocsmáros felvilágosít: olyan szerződése van, amely kizárja a másik cég gépének elhelyezését. Kérdem, hogy mennyit kap ezért. Szerződés szerint (itt vigyorog kicsit) havi húszezret gépenként. Gondolom zsebbe is hasonlóan. Lehet, hogy százezreket, de akkor miért csak két ilyen kocsma van az egész faluban? Senkinek nem kell az a kis pénzmag? Faluhelyen, ahol hulladékárban van az ingatlan, és szinte ingyen a munkaerő? Ha viszont csak ilyen 40-50 ezer körül tejel a cég, akkor miért nem zavarja el, és keres egy konkurenst, aki kicsit többet csurgat a 400.000-ből neki?
 
Van egy rém egyszerű magyarázat. Nincs 400.000 ezer haszon. Nyáron sem volt. Egyszerűen az a 100.000 adó is elég volt ahhoz, hogy ippeg talpon maradjanak a növekvő vidéki munkanélküliség (és kapcsolódó csóróság) kellős közepén. Az az 500.000 per hó a biztos lakat lesz a kapun.
 
(Itt köszönném meg a felvilágosításokat az egyik kedves ismerősömnek, aki több mint 5 éve játékgépeket szervízelt, bár októbertől munkát keres.)
 
Jövő héten jön a partner az azonos nevű Peugeot-jával, és elszállítja a két gépet. Leadják az engedélyt. Mínusz havi 200.000 a költségvetésben, és három ember mínusz az egymillió fős növekedéshez.
Hogyan tovább a kocsmában? Nem merem megkérdezni. A pókhálós hátú úr hazamegy és példás családapa lesz. Esetleg a kocsmáros behozza a laptopját, kirakja a pultra (a free Internet felirat mögé, a fedősztori kedvéért), és az informatikus unokaöccse által beszerzett Java szoftver tekeri majd a gyümölcsöket a képernyőn. Ilyen programom már Commodore 64-re is volt, manapság meg telefonon is madarakkal dobáljuk az építőkockákat.
Persze ez a lehetőség csak bevizsgált törzsvendégeknek adható. (Faluhelyen ez kb. a vendégek 96%-a) Mivel az elszámolás akár egy kis füzetbe/ Excelbe is futhat, az adóellenőr nem tudja megfogni, akkor sem, ha tudomást szerez a gyakorlatról.
Ja és ez a szoftver nem lesz hivatalosan bevizsgált, és módosíthatatlan, ahogy az engedélyezett és épp elszállítandóak azok voltak.
 
Kíváncsian várom, hogy az adóbevételek miként fognak növekedni...

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr183262095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bizmut 2011.09.28. 13:11:55

Csak az utolsó mondatra reagálva: sehogy! Sőt drasztikusan csökkenni fognak. Mindaddig,amíg egy Fideszhez közelálló vállalkozó megkapja a kizárólagos koncessziót gépek üzemeltetésére, kisebb adóteher mellett!

bizmut.blog.hu/

farönk 2011.09.29. 14:09:39

Höhö, ez jó: "jön a partner az azonos nevű Peugeot-jával..." Óriási! Ja és kérem ne várjunk el semminemű logikát pártunk és Orbánunktól, ez nem az ő asztala. Jó persze, a Jobbiknak is benne van ez a terv, de ők a földekre küldenék ki a jelenleg is épp a (két)százasokat bedobáló alkeszeket => szociális kártya.
süti beállítások módosítása