60. Mondjuk így

Címkék: gazdaság

2011.11.23. 10:58

 

A kormány tagjai kaptak egy rövid gondolatmankó gyűjteményt segítségül a gazdaságpolitika kommunikálásához. Kormányközeli forrásunk ebből bizonyos részeket rendelkezésünkre bocsájtott.
Nézzük, milyen kritikákból mire készülnek politikusaink:

 
"Nincsenek eredmények"
            Az eredmény láthatatlan, mint a jéghegy. (Csak a tíz százaléka van kint a vízből, ezzel jól szimbolizálja a magyar társadalmat. Valójában jobb példa lenne a láthatatlanságra Harry Potter köpönyege, de ezt a kifejezést inkább ne sulykoljuk, rossz felhangja van.)
 
"Nem csökkent az államadósság"
            De igen, 82% százalékról 77%-ra, csak a magas euró árfolyammal számolva látszik ismét 82%-nak, de ha a végtörlesztés árfolyamán számoljuk, akkor máris csak 64%. Ez igazi világrekord csökkenés egy mondaton belül!
 
"Kísérletezgetnek össze-vissza, nincs kiforrott gazdasági koncepció."
            A kormány igenis tervszerűen cselekszik, de nem az ortodox megoldások alapján. Annyira újszerű gazdaságpolitikánk van, hogy azt a könyvet még meg sem írták. Andy Vajna viszont már dolgozik a filmváltozatán, Chuck Norris lesz a főszereplő. (Megjegyzés: Norris személye még nem végleges, mert még nem szóltunk neki, de ha nem vállalja, akkor sincs baj, Rowan Atkinson már igent mondott.)
 
"A válság vesztesei vagyunk"
            Az Európai Unió egy lomha csatahajó, míg Magyarország egy fürge gyorsnaszád. Kicsi, mozgékony, és percek alatt tud 180 fokos fordulatot venni. (Vigyázat: a gyorsnaszád példáját ne használjuk közvetlenül a jéghegy metaforája után, mert rossz képzettársításokat okoz. Továbbá ne menjünk bele gyorsnaszád hajóosztály technikai jellemzőibe, miszerint egy 5 méteres hullám már simán felborítja.)
 
"Nőttek az adók"
            Az emberek egészségének védelmében emelkedtek olyan termékek adói, amelyek fogyasztása hosszú távon károsodásokat, betegségeket okoz. Ezzel hosszútávon az egészségügy kiadásai is csökkennek. Ilyen termékek: a cigaretta, a kávé, az energiaital, a cukor, a gázolaj. (Valójában a gázolajnak csak másodlagos felhasználási lehetősége, hogy megigyák, de akkor tényleg káros.)
 
"Emelték az Áfát"
            Mindössze kettő százalékkal, miközben az infláció négy százalék. Így tulajdonképp reálértékben csökkentettük az adót. (Ha valaki vitatkozni akar, akkor várjuk meg amíg 50 mondatban levezeti, hogy ez miért téves, majd jöhet az a riposztunk, hogy ha szerinte a kettő nagyobb mint a négy, akkor tényleg nincs mit vitatkozni.)
 
"Leépítették a demokráciát, megszüntették a kontrollt a kormány felett"
            Ugyan. Igaz, hogy a Költségvetési Tanács létszáma csökkent, de az Alkotmánybíróságé és a MNB Monetáris Tanácsáé növekedett!
 
"Csökkennek a nettó bérek"
            Senki nem járhat rosszul. Kompenzálunk. Ha a munkáltató nem emeli a béreket, akkor nem indulhat közbeszerzésen, és nem kaphat dedikált Alaptörvényt.
 
"Feladtuk a szabadságharcot"
            Az IMF jelen esetben nem hitelt ad, hanem védőhálót, ettől nő a GDP, csökken a CDS felár és a CHF árfolyam, sőt az OMFG hányados és a WTF koeficiens is. Érthető? (Vigyázat, ne a "Világos" szóval kérdezzünk vissza, valószínű, hogy a "szabadságharc"-hoz az nem igazán rímel jól.)
 
"Nem ezt ígérték"
            De. Ha megnézik a 2010-es választási plakátjainkat azon csak annyi szerepelt, hogy "elég" illetve "itt az idő". Ezek közül melyik nem valósult meg?

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr253405502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

C72 2012.01.25. 14:50:21

Nagyon jó, az utolsó ponthoz még azt is hozzávenném, hogy "Csak a Fidesz" - ez is jól megvalósult :))
süti beállítások módosítása