34. Sok nulla

Címkék: adó államadósság

2011.04.21. 11:03

 

Ismét van egy frappáns sajtótájékoztatónk. A miniszterelnöki szóvivő és a gazdasági miniszter tájékoztat minket arról, hogy 500 milliárdot tudnak spórolni a vállalkozásoknak.
Kiindulok egy autentikus forrásból, mert hátha abban nincs fordítási hiba:
 
Nézzük milyen örömhíreknek lehetünk tanúi. Kezdjük az államadósság csökkentő alap adókedvezményével:
 
"(...) a kormány arról is döntött, hogy az alapba befizethető vállalatok és magánszemélyek, akik fontosnak tartják az államadósság elleni harcot, adókedvezményben részesülnek (...) a Nemzetgazdasági Minisztérium döntése szerint az alapba befizetett összegek levonhatóak lesznek az szja-ból, az ekho-ból vagy az eva-ból (...)."
Pompás. Akkor én, mint az ország sorsáért felelősségérzetet mutató mintapolgár befizetek mintegy tízezer forintot az alapba, majd pár hónap múlva visszaigénylem szja-ból. Akkor azon kívül, hogy kamatmentes hitelt adtam, mégis mitől csökken az államadósság mindösszesen sora? Ezt csak én nem értem?
De ez még nem minden.
" Ezen felül az adófelajánlások esetében az 1 százalékos felajánlást erre az alapra is felajánlható lesz."
Tehát ha valaki még fegyelmezett polgár, az a költségvetés bal zsebe helyett a jobba is beleteheti az adójának egy százalékát. A problémám ugyanaz, mint feljebb.
De úgy látszik, csak nekem.
" (...) számításaik szerint az adókedvezmények ellenére is pozitív lesz az egyenleg"
Gondolom a piaci helyett az állampolgár által nyújtott ingyen hitel kamatmegtakarítása az egyik pozitívum. Ezen felül még az lehet, hogy lesz aki elszámolja magát, és többet fizet be, mint a teljes éves SZJA előlege, mert akkor nem tud mindent visszaigényelni.
 
Kész nyereség, ha az állampolgár nem tud számolni.
 
Folytassuk Matolcsy miniszter úr szavaival, kicsit más ügyben, de még ugyanaz a sajtótájékoztató, ugyanaz a cikk.
" a szokatlanul magas bürokratikus és adminisztrációs terhek csökkenni fognak (...) a hazai vállalkozásokat 3000 milliárdnyi teher sújtja"
Lefordítom nullákra. 3.000.000.000.000 forint. Mivel ez egy felfoghatatlan nagy összeg, amelynek egy százada is nyáladzó valóvilág-fant csinál bármelyik akadémikusból, ezért vetítsük egy főre. Mondjuk van 3 millió dolgozó a versenyszférában. Ez kb. pont annyira pontos érték, mint ahogy a soknullás összeg pár sorral feljebb, szóval megteszi. Rohadtsok osztva simánsokkal, és lám, egy vállalkozó bürokratikus terhe egymillió forint. Most nem derül ki, hogy ez per év adat lenne-e, de mi más, ugye?
Nem frissek a tapasztalataim, de voltam közel egy évig vállalkozó, és próbáltam embereket rávenni arra, hogy fektessenek részvényalapokba. Szerencsére rosszul csináltam, így a partnerköröm minimális veszteséggel vészelte át a Lehmann csőd utáni zuhanásokat. Ami most ebből fontos, hogy havi ötezret fizettem a könyvelőnek, meg kb. egy további ezres bánta az ilyen-olyan postaköltségeket. Szorzok tizenkettővel, és kijön 72.000. Biztos felfelé görbült volna a szám széle, ha ebből egymilliót meg tudok spórolni, valószínűleg még mindig házalnék befektetési alapokkal kombinált biztosítási konstrukciókkal. 2009. márciusa óta igazán jót szárnyaltak az indexek, még akár sikeresnek is érdemes lett volna lennem.
Megjegyzem a könyvelő adott számlát, amit helyből elszámolt költségnek, szóval adózás utáni eredmény szempontjából még 72.000 forintom sem bánta az éves bürokráciát. A könyvelőnek meg bevétele keletkezett, amiből adózott. Ami pénz az államnak. Az még mindig nem baj.
 
Na, itt most biztos felemeli a mutatóujját egyik-másik lelkes panaszspecialista, hogy de engedélyeztetési, eljárási illetékek, meg mindenféle díjak. No igen, de ha azt eltörlik, akkor a vállalkozó boldogabb lesz, de pont annyival, mint amennyivel a költségvetés szomorúbb. Ez meg kicsit ellene dolgozik a sajtótájékoztató elején elhangzottaknak.
 
Az igazán mókás rész, miszerint:
"(...) a most eltörölt terheket nem lehet majd visszahozni a jövőben sem."
Magyarul: úgy lesz beleépítve a jogrendszerbe, hogy a következő kormány sem lesz képes módosítani. Vagy ami még rosszabb, nem lesz következő kormány.
 
Ez pedig itt a házi feladat, Tisztelt Olvasó!
 
Továbbra is a leghitelesebb forrásunk szerint:
"A kormány drasztikus bürokrácia és adminisztrációs tehercsökkentésről döntött, június 30-áig 100 milliárdnyi, augusztus 30-áig pedig újabb 400 milliárdnyi könnyítés részleteit fogják kidolgozni."
majd kicsit később:
"A tehercsökkentés részleteiről szólva Matolcsy elmondta, az adóbevallás módjának egyszerűsítésétől 15 milliárd megtakarítást remélnek, a könyvvizsgáló kötelezettségek eltörlésétől 5,6 milliárd forintot, az adatszolgáltatási kötelezettségek ritkításától 32 milliárdot, a foglalkoztatással kapcsolatos adminisztrációs terhek csökkentésétől pedig 46 milliárdot."
 
A feladat:
Keressünk olyan számrendszert, ahol igaz, hogy 100+400=15+5,6+32+46 !
 
A megoldásokat kommentben is elfogadom.

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr272844532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Artie 2011.04.21. 15:42:19

Hát ez kurva egyszerű - ez a Matolcsy-féle számrendszer.

Vagy te nem olvastad, hogy kinevezésekor volt tanárai azt mondták róla, hogy a "Gyurka jó szakember, csak egy problémája van, zavarják a számok".

Marcellusca 2011.04.22. 10:03:00

Szvsz, eccerű a megoldás.
Ez már a "Szerethető áLam" projekt része. :)))

Mongyá jósok, jónagy számokat, amik elkápráztattyák a népet, oszt', majd örül a parasztya, de még ő se tuggya minek. :D

A záLamadóSágos részhez: pont erről kommenteltem a Vbőrön, hogy így mi értelme van?!
Igaz, nem vagyok olyan nagy pénzügyi guru, mint a Matolcsy-né férje, de szerintem semmi.

Avatar 2011.04.22. 11:35:14

"Akkor én, mint az ország sorsáért felelősségérzetet mutató mintapolgár befizetek mintegy tízezer forintot az alapba, majd pár hónap múlva visszaigénylem szja-ból."

Hohoho... Rossz a forrás, hibásan közli az információt! :)
Nem a Szja-ból vonhatod majd le, hanem a Szja alapjából! Befizetsz 10ezret, és ennyivel csökken az alap, aminek 16%-át be kell fizetned, azaz 1600 Ft-tal csökken csak az adód. Az állam nyer rajtad 8400 Ft-ot.

Emiksz 2011.04.22. 12:09:19

@Avatar:
fideszponthu, link a postban:
"A miniszterelnöki szóvivő ezzel kapcsolatosan arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány arról is döntött, hogy az alapba befizethető vállalatok és magánszemélyek (...) adókedvezményben részesülnek. Mint fogalmazott, a Nemzetgazdasági Minisztérium döntése szerint az alapba befizetett összegek levonhatóak lesznek az szja-ból, az ekho-ból vagy az eva-ból, cégek esetében pedig a társasági adó formájában elismert költségnek minősül."

Ezt másképp nem tudom értelmezni, minthogy minden forintom visszaigényelhető.
Persze lehet, hogy a forrás hibás, de az rém ciki nekik.

Artie 2011.04.22. 12:29:18

@Emiksz: A zemberek nem tudják a kettő közti különbséget (adócsökkent vs. adóalapcsökkentő). Ezek után miért lepődne meg bárki is azon, ha matolcsy tudná?

Marcellusca 2011.04.22. 14:06:29

@Artie: Hehe!
Majd megkérdezi a Matolcsy-nét. :D

Avatar 2011.04.22. 16:40:30

@Emiksz: Ciki, ciki de hibás a Fidesz.hu-n.
Én rádióban hallottam Szíjjártó bejelentését, és határozottan emlékszem, hogy adóalapot mondott (asszem elsőre még adót, de aztán javította magát adóalapra LOL). És minden valamire való portálon is így szerepel.
www.privatbankar.hu/cikk/ado/harcoljon_az_allamadossag_ellen_vonja_le_az_adoalapjabol_42492

Artie 2011.04.22. 19:13:32

@Avatar: Ez így meg akkor igazából csak a szokásos narancssárga porhintés-szopatás, lényegében az adományod egy kis részét visszaadják.

Bár ha az egészet le lehetne írni, annak végképp nem lenne értelme, lásd ugye fent. De az egy részének leírása? Ha valaki akar adni 10.000 forintot, akkor adjon 10.000/0,84-et, ugyanott van.

Badbitie 2011.05.02. 15:02:23

"100+400=15+5,6+32+46 !"

Hát szerintem kis kerekítéssel a 15+5,6+32+46=100 igaz lehet, a 400at meg majd kifejtik később.
süti beállítások módosítása