36. Skotkoda

Címkék: közlekedés

2011.04.29. 10:51

 

A meghatódottság könnycseppje indult a szememtől egészen a bokámig ma reggel, ahogy olvastam, miszerint a kormányzat a felsővezetői számára az agyonhajtott Audik helyére már új Skodákat vesz. 600 millióért 97 autót, és erre állítólag 30% flottakedvezmény van. Nyilvánvaló, hogy a váltás miatt a Győri Skoda gyárban pezsgőt bontanak, Plzen Audi összeszerelőjében viszont hatmilliós állami támogatással lehet csak megtartani a munkahelyeket, e szörnyű csapás hallatán.
Az egészben a döbbenetes, hogy a hír alapfelszereltségű Skodákról, és az abba beülő államtitkárokról szól. Szegények. Hányszor kell majd megállniuk egy 200 kilométeres túrán, hogy az elfolyt hűtővizet pótolják?
Legalábbis a korosztályom erre asszociál, ha a Skodát hallja. Egy megbízhatóbb, kellemesebb autó, már ha csak a KGST keretein belül válogathatnánk.
Akkor én most megnézném, ez miért jó nekik. 600 millió osztva 97-tel az szűk 6,2 milla, ha tényleg 30% kedvezményt kaptak, akkor ez egy átlagosan 8,83 millió értékű járgány. Nézzük meg, ezért milyen alapfelszereltséget kapunk.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
skoda.hu
 
 
Habár nem tudom mit rendelt a kormány, de ár alapján akár lehet a Superb Ambition 2.0 CR TDI DPF DSG, mert szinte pontosan az említett 8,83 millió. Ez már szemlátomást annyi rövidítést tartalmaz, hogy akár a VTOL (1) is rejtőzhet közte, de megnéztem, nem. Pedig annak lenne értelme, az V. kerületben.
Lássuk, melyik mit takar. A Superb gondolom mindenkinek tiszta, azt jelenti, hogy a Skoda legmenőbb kasznijába kapom az alkatrészeket. Az Ambition az arra utal, hogy az alap verzióhoz képest eleve van benne:
 
•"Maxi-DOT" multifunkciós kijelző
•Bőrbevonatú kormánykerék (3 küllős)
•Fűthető első ülések
•Kanyarkövető ködfényszórók
•Klímaberendezés "Climatronic"
•Könnyűfém keréktárcsák "Spectrum" (16")
•Parkolóradar hátul
•Sebességszabályzó (Tempomat)
•stb.
 
Kérem, Tisztelt Olvasó, ne kérdezze meg, mi az a multifunkciós kijelző, és mit takar az stb, a konfigurátorról kopipészteltem, mintha értenék hozzá! Lényeg, hogy az Ambition egy olyan alapfelszereltségű járgány, ami már alapból fel van szerelve egy raklap kütyüvel, ami a legolcsóbb járgányban nincs benne. A 2.0 TDI az a kétliteres turbó dízel motorra utal. Ez 170 lóerőt takar. A DSG az az automata váltóra való utalás, tehát a piros lámpánál sem kell letenni a mobilt, mert egy kéz elég az elinduláshoz.
No konfiguráljunk! (Igen. Lövésem sincs a DPF mibenlétéről. Sajnálom! A skoda.hu keresője is csak olyan találatot ad, ahol a rövidítés a típus nevének része. Ez van, talán ők sem tudják, csak volt még három maradék betű a nyomdában). Jön is az első döbbenet. Felármentes Superb szín a kristályfehér és a pacific- kék. Tehát ha alapfelszereltség van, akkor nem lesz fekete, az 153 ezer felár. Az újságban fekete autókról van kép, szóval nem értem. Mindegy nálam kék lesz, az szinte fekete. Normál szövet ülés lesz, a bőr az pluszpénz lenne. Beérem 16" könnyűfémtárcsákkal, mert nincs keret nagyobbra. Rendes leszek, és veszek bele 17 ezerért pótkereket emelővel, mert az egy államtitkárnak jár, de a dohányzó csomag ötezerért meg nem. Szokjon le, a Parlamentben is tilos!
Íme a végső ár, bruttó 8 853 000 Ft. 30% kedvezménnyel 6,2 millió, szóval akár ilyet is kaphat minden felsővezető.
Az átlag hírfogyasztó a bőrülés nélküli Skoda hallatán valószínűleg égbe magasztalja a puritán kormányt, nem gondolva végig, hogy itt is egy olyan autóról van szó, amelyik 220 km/óra végsebességet tud és 9 másodperc alatt van százon.
 
(1) VTOL vertical take-off and landing - függőleges fel és leszállás

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr962864202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vadász2 · http://kariblog.blog.hu 2011.04.30. 09:27:44

Ez mind szép és jó, de fogja-e forralni a vizet?
Milyen nagy poén lesz majd, ha egy kormányzati Škoda-konvoj gőzölög az út szélén, mi meg vígan száguldunk el mellettük a Trabantunkkal, vagy a MAGYAR Suzukinkkal :-D

(Amúgy az Audi most megkapta a támogatást, azért nem volt kötelező tőlük vásárolni, s a Škodánál nagyobbak az egységesített becherovkás dobozok.)

Szabványok 2011.05.02. 14:48:02

A DPF a Diesel Praktikel Filter rövidítése, vagyis egy olyan (méregdrága, karbantartásigényes, fogyasztásnövelő) szerkezet, amelyik a dízelek közismertem rendkívül káros részecske (korom) emisszióját csökkenti.
Rossz nyelvek szerint az igazán pici (1um-es) részecskéket átengedi és azok az igazán rákkeltők.
Amúgy a Superb tényleg egy nagyon jó autó, ebben az árkategóriában messze a legkényelmesebb, legpraktikusabb. Mivel legkényelmesebb hátul, tipikusan sofőrös autó. Ezért extraként leginkább a hátsó utasnak telekommunikáció, internet, multimédia, stb. lenne az igazi.

Szóval, ebben az árban ez a választás jó.
Csak az a kérdés, hogy ez-e a jó ár 2011-ben autóbeszerzésre?
Mert lehetne 300M-ért is és 1200M-ért is választani autót. (Természetesen ugyanattól a "baráti" márkától...)
süti beállítások módosítása