70. Leesett

Címkék: kacsa

2012.01.16. 17:02

 

Megúsztuk!
 
Számos honfitársam töltötte magába az elmúlt napokban a különböző adótartalmú folyadékokat, mellyel meg akarták akadályozni azt, hogy egy esetleges katasztrófa
a, fájjon
b, kárt tegyen az italban.
Nagy volt a nyomás, hiszen a végét járta egy orosz szonda a fejünk fölött, és nem lehetett tudni, hogy a Balaton vonalától délre mit zúz porrá.
 
Mégis, meggyőződésem, hogy egy spirálisan lefelé keringő űrszonda leesése, mint veszély, messze eltörpül a sajtóban matyóminta mentén keringő ostobaság mellett.
Mik jelentek meg, tulajdonképp jelentős lapokban? Példa:

"Vasárnap vagy hétfő, Afrika keleti partvidéke és Madagaszkár között a tengerbe csapódhat a Phobosz-Grunt űrszonda, pontosította korábbi adatait az orosz űrkutatási hivatal."
 
Namármost. Sétálok a Rákóczi úton. A tudósok kiszámolják, hogy a 82. szám előtt rám esik egy balkon, úgy fél és háromnegyed kilenc közt. Mivel én 8:37:12 és 8:37:15 közt haladok el alatta, ezért a megadott negyed óra időintervallum azért elég vastag krétával lett bejelölve...
 
Lefordítva geocentrikusra: Az a nyomorult letért szonda sebessége a lezuhanás előtti napokban, százegynéhány kilométer magasan kb. 7,5 kilométer másodpercenként. Nem, nem elírás, egy másodperc, és bő hétezer métert ment arrébb. Madagaszkár nem kicsi. Úgy 1500 kilométer hosszú. Gyors fejszámolás: 200 másodperc az orosznak áthaladni fölötte. Bő három perc. Sőt, tovább haladva: úgy 90 perc alatt körbe ér a Föld körül. Eközben persze öreg Planétánk is fordul kicsit (1/16-od részt), így mire a körbeérő műhold lenéz, Madagaszkár helyett már Afrikát látja maga alatt.
 
A légkörbe érkezés pontos perceit valójában annyira nehéz eltalálni, hogy annak idején a még kvázi működőképes MIR űrállomás lehozásánál úgy döntöttek, hogy becélozzák a teljes Csendes-óceánt, az majdcsak meglesz. Pedig a még működő hajtóművekkel irányították a zuhanást.
 
Azt írja a forrás, hogy vasárnap-hétfő... ez idő alatt a szonda csinál 20-30 kört a Föld körül, miközben csak perceket tölt el Madagaszkár fölött. Ahova, bizisten leesik.
 
Ez csak nekem tűnt fel?

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr473555797

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása