83. Ki mondja

Címkék: imf

2012.03.08. 15:43

 

 A miniszter a homlokát ráncolva meredt a monitorra. - Igen, ezt a kis pöcköt említhették - mutatott a grafikon végére. - Ez nekünk nem jó. A forint ismét erősödni kezdett.
- Gyengülni miniszter úr! - szólt közbe a titkárnő.
- Persze-persze! - A minisztert mindig zavarba ejtette, ha az a rossz, ha egy grafikon fölfelé kunkorodik. - De ez nekünk akkor is rossz. A nejem megmondta. Sőt az okát is. Önök tudják, mi az, uraim?
 A tanácsadó igyekezett magabiztosnak mutatkozni, ezért fizetik. - Nyilván a Görög bizonytalanságok. Olajembargó. Iráni feszültségek. Gyurcsány. Ilyenek. - A politológia szakon ilyeneket hallott, ha jól emlékezett. Sajna az első diplomáját itt most nem tudta használni, mert a testnevelő tanári kurzuson nem tanítottak makroökonómiát.
 A harmadik férfi az asztalnál a fejét fogta. - Nyilvánvaló, hogy a piac az IMF tárgyalások iránti elkötelezettségünket kezdi megkérdőjelezni, hiszen lassan két hónapja nincs semmi előrelépés, csak Brüsszel sorolja egyre inkább az aggályait. - Ő sem végzett közgazdaságin, de a minisztériumi számítógépén le volt tiltva a az összes online játék, ezért napi 8 órában híreket olvasott. Hivatalosan elemzőnek vették fel, ha jól emlékszik. A nagybácsi valami ilyesmit magyarázott neki, de amióta államtitkár, olyan flacos kifejezéseket használ. Ezért ha kérdezték, inkább azt mondta, hogy sajtófigyelő, abban legalább volt némi realitás.
- Nahát, milyen érdekes, mi is így gondoltuk - csodálkozott a miniszter. Azért hívtam önöket, uraim, hogy találjuk ki, hogy kinek mit kellene nyilatkoznia, hogy helyreálljon a piac bizalma, és a dollár újra 287 körülire csökkenjen.
- Mármint az euró, miniszter úr - szólt közbe a titkárnő.
A férfi a monitorra nézett - ööö igen, persze. Az. Kellene valami a piacot megnyugtató nyilatkozat.
- Miért nem mond valamit Szíjjártó, az ő dolga, nem? - vélte a tanácsadó.
- Úristen, mit beszél! A forint védelmében? Legutóbb is mi lett belőle! - ugrott fel a sajtófigyelő. - Jó, hogy nem Kósára bízná az ügyet!
- Akkor a miért nem a miniszter úr mond valami bíztatót? Jól állunk, szépek a sikerek, csak nem látszanak rendesen, mint egy jéghegy, és a gazdaság gyorsnaszádja ennek nagyon örül. - A tanácsadó próbált elégedett arcot vágni.
 A miniszter már kevéssé. - Nem tudom. Amit én mondok, az valamiért nem annyira hatásos az IMF-nél. Valamiért azt a tárgyalási stratégiát kezdeményezték, hogy próbálnak engem elkerülni.
- Talán eleve valami puhább tárgyalópartnert szerettek volna, nem ilyen kőkemény betont, mint ön. - szólt bele bátorítólag a titkárnő. - Apropó, miért nem Fellegi mond valami bíztatót? Hogy bármelyik percben meglehet a megállapodás ...
- Fellegi amatőr, nem tud hazudni. - mondta a miniszter - Ide valami profi kell.
A tanácsadó feltalálta a spanyolviaszt - Miért nem a miniszterelnök mondja, hogy amilyen gyorsan csak lehet, megegyezünk velük?
- Már mondta. Január elején. Tessék csak ránézni a grafikonra, abból látszik, hogy pontosan mikor! - mutatott rá a sajtóelemző a monitoron egy hegyes csúcsra a grafikonon. - Itt kezdődött a forint erősödése. Mivel ez kezd most kifulladni, valami más ötlet kell, hogy ne álljunk fejre.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
(forrás:portfolio)
 
 
- Ó, fejenállás ügyben én - kezdett volna megörülni a tanácsadó, hogy a régi diplomája is hasznossá válik, de a miniszter közbeszólt - Ha a köztársasági elnök jelezné?
- Talán. De bele kéne csempészni soronként két-három helyesírási hibát és egy forrásmegjelölést, hogy kellő hírértéket kapjon a dolog. - vélte a tanácsadó. Közben azon gondolkozott, hogy miként tudná visszaterelni a szót a fejenállásra, hogy tényleg érdemi okosságokat mondhasson.
- Nem jó. Már a magyar választók sem nagyon hisznek Schmittnek. A Medián azt mérte a minap, hogy ha Schmitt kijelentené, hogy lemond, akkor a válaszadók 53 százaléka biztosan utánanézne, hogy nem Richard Nixont fordította-e magyarra - az elemző nem volt biztos a számokban, de simán hittek neki.
- Akkor nézzünk szét a B ligában! - jött elő a testnevelő. - Valami nem politikus közgazdász szakértőt kérjünk fel, hogy szóljon az érdekünkben pár jó szót.
- Ez tetszik - kezdte a miniszter lelkesen majd elbizonytalanodott. Kotorászott a tárcájában és egy köteg névjegyet halászott elő. - Na ő ... ő nem. Inkább. De itt van ő, aki ... nem ez utál. Ez hülye. Eeeez nem tudom kicsoda. Ó, remek, ez itt egy igazi nagy koponya! Kár, hogy már nem is köszön. Ez a fogászom. - eltűnődött - nem, azért mégsem. Nem jöhetünk azzal, hogy megfúrjuk a sötét részeket és koronát teszünk fel. Legyen inkább ez az arc. Az egyetemen tanít. Ja nem jó, már a torontóiban. Ez ... baszki, mit keres nálam az Oszkó névjegye?
- Miniszter úr, Soros Györggyel miként állunk? - próbált gyorsan terelni a tanácsadó. - Ő egy igazi nagy név, talán ha szólna pár szót a mi és az erős forintunk érdekében...
- Esélytelen - legyintett az elemző. - Soros most épp a forint gyengülésére játszik.
- Ezt honnan tudja? - csodálkozott a miniszter.
- Ránéztem a grafikonra.
- És?
- ... és látom, hogy esik a forint!
Csend lett. Szóval a spekulánsok felébredtek. Biztos most volt az utószilveszteri buli. - Mi lenne, ha azt mondanánk, hogy tulajdonképp mi tárgyalunk az IMF-fel - javasolta a miniszter.
- Öt perc múlva kiállna Lagrange, és szólna, hogy velük aztán nem. Legfeljebb annyit mondhatunk, hogy mi két hónapja ott ülünk az asztalnál, csak az IMF olyan lúzer, hogy nem akar jönni - vélte a tanácsadó.
- Ugyan! Már elnézést, de ekkora marhaságot ki merne mondani?

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr324297899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.03.10. 07:37:08

A Medián azt mérte a minap, hogy ha Schmitt kijelentené, hogy lemond, akkor a válaszadók 53 százaléka biztosan utánanézne, hogy nem Richard Nixont fordította-e magyarra :)) ez jó volt
süti beállítások módosítása