85. Időzavar

Címkék: kacsa energia

2012.03.23. 13:05

 

Hurrá, itt a tavasz! Alig vártuk. Nem kell kapargatni a jeget a szélvédőről reggelente, és nem kell jégeralsót húzni, ha elmegyünk kicsit tüntetni a kormány ellen/mellett.
A tavaszi napéjegyenlőség egyetlen hátulütője viszont még feni ránk éles mutatóit: az óraállítás. Vasárnap hajnalban 1:59:59 után 3:00:00 következik, ami azt jelenti, hogy ha a szokásos 7 órakor (egyetemisták fél 12-kor) kelünk, akkor egy órával kevesebbet alszunk.
Azt mondják az okosok, hogy ezzel mintegy 6 milliárd spórolható meg, mert jobban kihasználjuk az ébrenléti szakaszunkban a horizont felett tartózkodó központi csillagunk adta fényt. Ennyivel kevesebbet világít a csillár.
Most ezt egy főre leosztva persze mintegy 600 forint jön ki, nem számolom ki, hogy ezért két BKV jegyet sem kapni, nemhogy lélegeztető gépet. A kérdés igazából az, hogy 600 forint ér-e annyit, hogy napokig zombik vagyunk reggelente, és még csak Brad Pittel sem szerepelünk együtt. Továbbá akinek van számfogalommal még alig rendelkező (pl óvodás) gyermeke, vagy tetszőleges korú kutyája, annak külön szívás, a biológiai ütemvesztés többszörösen is sújtja.
Az elveszett órát persze ősszel visszakapjuk, de ez a tavaszi megemelkedett kávészámlákon már alig segít.
Az idei év pikantériája, hogy sikerül ezt az átállást egy 6 napos munkahetet követő egy napos "hétvégén" (ejtsd: vasárnapon) inicializálni. Ennek oka logikus következtetéssel kétféle lehet: a kormány részéről a gondatlanságból vagy az előre megfontoltan, különös kegyetlenséggel elkövetett óraátállítás. (A kótyagosan, késve ébredő választópolgár nem hallgat reggel híreket, nem számol árfolyamokat, és nincs kedve tüntetni járni.)
Valójában ennél egyszerűbb a magyarázat: EU-s egységesítés. Mekkora jó, ha az egész Unió ugyanakkor tekerget, és legalább azon nem kell vitatkozni az Európa Parlamentben, hogy a hatodik sor nyolcadik székén miért van már ebédszünet, ha két sorral arrébb még csak tízórai.
Az egész EU egyszerre ünnepli az elektromos energia spórolásának világnapját.
Ezen a ponton tenné fel remegő kezét a szkeptikus. Állítólag azzal spórolunk, hogy úgy igazítjuk az időt, hogy amikor felkelünk, már legyen világos, de este minél tovább maradjon. Tehát csökkentsük le az alvással elpazarolt napsütéses órák számát. De vessünk csak egy pillantást az időzónákra: Magyarország ugyanabban az időzónában (GMT+1) tartózkodik, mint Spanyolországig bezárólag folytonosan szinte mindenki. Márpedig köztudomású, hogy a Föld gömbölyű alakját és tengely körüli forgását jelentősen előbb valósították meg, mint az ingaórát. Ebből kifolyólag nem annyira történik egyszerre a napkelte (ingyen megvilágított időszak kezdete) nálunk és Hispániában. Budapest a keleti hosszúság 19°, Madrid a nyugati hosszúság 3° mentén terül el. Az egy napot elosztva 360 fokkal azt kapjuk, hogy egy fokot a föld 4 perc alatt fordul el, ezért Madridban (19+3)*4, azaz 88 perccel később kel (és nyugszik) a nap, mint Budapesten. Tehát, ha nálunk már süt a nap, akkor az óceánnál még vaksötét van.
A rendszert egységesítő EU-t ez az apró zavaró tényező nem sokkolta.
De ez még nem is annyira hajmeresztő, mint amit a MAVIR magyarázatában lehet fellelni:
"A hazai villamosenergia-rendszert irányító zrt. szakemberei 1949 óta gyűjtik és elemzik a mindenkori fogyasztási adatokat. Az átállítás előtti és utáni időszakot összehasonlítva naponta 1,5-3 százalékos – 2-4 ezer megawattóra – fogyasztáscsökkenés tapasztalható."
Azért azt láthatjuk, hogy 1949. óta kicsit átalakult az áramfogyasztási szokásunk. Ezt bárki megtapasztalhatta, aki egyszerre próbált turmixgépet, olajsütőt, és rezsót kapcsolni egy hatvanas években épült, fel nem újított konyhában, aminek a következménye az együttérző tekintettel fél órán át jegyzetelő villanyszerelő lett, az "átvezetékezés" és a "százezer" szavak indokolatlanul gyakori alkalmazásával.
Viszont a "százas izzó" simán kikerült a szlengből (hála a tyúkketrecbe is jakuzzit és HBO-t elváró EU szabályozások egyikének), hogy dizájnosan spirálisra tekert 7 Wattos neoncsövekkel pótoljuk. Sőt manapság a menő a LED, és már nem csak a BMW féklámpájában, konkrétan nekünk a kisebb helyiségeinkben ez működik 2 Watt értékben.
Aztán eljön a nyár, a jó kis 42 szokásos Celsiusával, hogy mindenki az 1949-ben még asimovi misztikumnak számító klímáját feltekerje koppanásig, amitől aztán a paksi reaktorok oldala is elkezd behorpadni. Ekkor jövünk rá, hogy az a lámpa szinte ingyen van...
Most tényleg, az éves 600 forint spórolás Neked, Kedves Olvasó, megéri ezt a kasztrált egynapos hétvégét?

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr774335020

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr Brcskzf Gröőő 2012.03.26. 10:18:21

én szeretem a nyári időszámítást, pontosabban azt, hogy így kevesebbet alszom el a nappalból, kevesebbet vagyok fönn az éjjelből. az óraátállítást nem szeretem, téli időszámítás nélkül remekül ellennék. viszont délebbi népeknek semmi hasznuk nincs a nyári időszámításból, mert nappal túl meleg van és úgyis csak akkor tudnak elkezdeni élni, ha már lement a nap, függetlenül attól, hogy azt 7vagy 9 órának nevezik.

peetmaster · http://nemdohanyzom.blog.hu 2012.03.28. 13:05:08

nekem semmilyen zombiságot nem okoz a dolog, ennyire vagyok rugalmas.
Viszont a posztban említett spanyol-magyar helykülönbség miatt az lenne az indokolt, hogy Mo. egy időzónával arrább legyen, mint Sp., tehát az állandó NYÁRI időzónában. Az óraállítgatás szerintem is hülyeség, csak nyárin kell hagyni, hogy este tovább legyen világos. Az is jó lenne, ha a munkaidő nem 8-4-ig, hanem 7-3-ig lenne, csak azt nehezebb átverni a kávéfüggőkön.

vomit 2012.03.29. 13:01:17

oroszorszag tavaly kiszallt ebbol a vircsaftbol
Time stops: Russia abolishes daylight saving time practice
rt.com/news/daylight-saving-time-abolished/
süti beállítások módosítása