82. Erős Magyarország

Címkék: gazdaság kacsa válság

2012.02.28. 11:51

 

Van-e programja a Fidesznek?
Váratlan kérdés? Nem. Nyilván van neki. Bő 3 évük volt ellenzékben, amikor a mérések alapján már látszott, hogy 2010-ben eljövend a Földcsuszamlás Fülkeforradalma.
 

 

Van neki. A fidesz.hu-n (tehát a párt honlapján) a főoldalon ott virít az "Erős Magyarország" ikon.
 
  
<== Erre rákattintva feljön a Program.

Az első meglepetés: a dátum. 2007. december.
Nézzünk csak szét 2007. decemberében. Még azon jajjgatunk, hogy a GDP növekedés visszaesett 1,3 százalékra, hogy két év múlva mínusz 6 körül járjon. Még a Lehmann Brothers 11.800 forintos célárat tart az OTP-re, az a Lehmann, amelyik egy szűk egy éven belül csődbe megy, és arra az OTP papírra, amely bő egy év múlva 1.500 (!) forint alá esik. Ekkor még a "Görögország csődbe mehet" szintagma élő ember száját nem hagyta el, hogy aztán napjainkra egyszerű köszönéssé váljon. 2007. decemberében 153 (!) forint egy svájci frank.
 
Úgy látszik, a fárasztó törvénygyártás során kevés idő maradt, hogy kicsit naprakészebb programot tegyen a honlapjára a kormánypárt, pedig lenne pár ötletem, hogy mely részeket lenne érdemes újrafogalmazni. Nézzük a legjobb 10-et:
 
10. Visszaadjuk a polgárok biztonságát és a rendőrség becsületét. (...) Az új karrierprogram kiszámítható, biztos életutat jelent azoknak a hivatásos állományú dolgozóknak, akik a rend védelmére, a bűn üldözésére, határaink ellenőrzésére, a katasztrófák megelőzésére, elhárítására szegődnek.
 
Kollektíve semmissé vált az összes 2006-os tanúvallomásuk, és az Alaptörvény illusztrációjába bekerült, amint egyikük egy pikával felnyársalja a fehér ruhás Tüntető Madonnát. Gondolom, most minden rendőr megbecsültnek érzi magát.
 
9. Olyan növekedést segítünk elő, amely nem csupán egy szűk csoportot, hanem az egész társadalmat a gyarapodás részesévé teszi.
 
Kompenzálunk itt, meg ott. Bérkommandózunk itt, meg ott. Mekkora öröm, hogy nem csak a 300.000 bruttó feletti bérűek szűk csoportja jár jól!
 
8. (...) az államnak támogatnia kell azokat a bankokat, önkormányzatokat, társadalmi szervezeteket, alapítványokat és magánvállalkozásokat, amelyek a kis- és középvállalkozások megerősítését szolgálják.
 
Támogatjuk a bankokat: a végtörlesztési veszteségük részben levonható a bankadóból.
 
7. Elemzői vélemények és nemzetközi pénzintézetek szerint hazánk a velünk csatlakozott országok közül legutolsóként, csak 2014-ben használhatja az európai közös pénzt.
 
Ezt könnyű lenne javítani, egyszerűen az évszámhoz adjunk hozzá két kockadobás összegét, aztán mehet is a nyomdába.
 
6. Kiszámíthatóvá és rugalmassá tesszük a nyugdíjrendszert.
Tesszük ezt annak érdekében, hogy a munkavállalók a járulékbefizetésükkel arányos nyugdíjra számíthassanak a jövőben, ami egyúttal ösztönzőleg hat majd a járulékbefizetési hajlandóságra is, így növelve a nyugdíjrendszer stabilitását.
 
Az arányosságot még értem, de a munkáltató által fizetett járulék már azóta adó néven neveztetik. Amúgy a magánnyugdíjrendszer tényleg rugalmas volt, simán össze lehetett hajtogatni akkorára, hogy egyben beférjen a trezorba.
 
5. Erősíteni fogjuk az önkormányzatiságot. (...) A hatékonyabb működtetés érdekében megvizsgáljuk bizonyos állami tulajdonú vagyonelemek önkormányzati tulajdonba adását
 
A hír igaz, csak pont fordítva.
 
4. Véget vetünk annak az embereket joggal irritáló gyakorlatnak, hogy egyesek kivételes elbánást kapnak a törvény részéről.
 
Lex Szapáry, Lex Borkai, Lex Domokos, Lex Szász, Lex Járai, Lex Stumpf.
Ja, meg a részeg sarkadi fideszes, aki mókásnak találta elvinni az árazó gépet, az valahogy nem ült 40 órát a fogdában, mint a kétezer forintos nyakláncot majdnem eltulajdonító tinilányok. Különös.
 
3. Helyreállítjuk a jogbiztonságot és a demokratikus intézményrendszer működését. (...) Nemzeti érdekeink uniós szinten történő érvényesítése érdekében helyre kell állítanunk Magyarország – utóbbi években megtépázott – nemzetközi hírnevét.
 
Na ezt tényleg meg kell végre csinálni az idén, 144.000.000.000 okunk van rá.
 
2. Ismét visszaállítjuk a tandíjmentességet, mert a jelenlegi helyzet a tehetősek privilégiumává teszi a felsőoktatást, s évente több tízezer tehetséges fiatalt zár el az egyetemi tanulmányoktól.
 
Már ha nem akar valaki jogász vagy közgazdász lenni.
 
Végül a győztes:
1. A gazdaság kifehérítése miatt is javasoljuk, hogy a szociális célú lakásépítés áfájának kulcsa a jelenlegi 20 százalékról az Európai Unió által megengedett legalacsonyabb szintre, 5 százalékra csökkenjen. A szociális lakásépítéshez, valamint a lakásfelújításokhoz kapcsolódó szolgáltatások áfáját is a jelenlegi 20 százalékról 5 százalékra csökkentjük.
 
Édes istenem, amikor még 20% az Áfa!
 
Nos, ez a párt kormányoz, melynek ennyire naprakész a hivatalos Programja. A kettő közül valamelyik bizonnyal cserére szorul.

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr14219742

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.02.28. 20:01:24

Hát elég baj, hogy ez a lejárt szavatosságú program még mindig kinn van a honlapon.
Sok minden már akkor is marhaság volt, de mostanra tök komikussá vált az egész
Mondjuk szerintem jobb, hogy még nem vezetjük be az eurót, és szerintem a jogász keretszám csökkentésnek is ideje volt már
Ugyanakkor mutassál már nekem egy olyan pártprogramot, amelyik nincs tele általános közhelyekkel

egyfejű 2012.03.06. 08:52:37

Olyan vagy. A Fidesznek mindig is volt-van-lesz programja. Az, hogy ezt nem látod, arról a nemzetközi baloldal radikális támadása tehet egyedül, hisz ott van pl. a gazdaságpolitika, amiről már a miniszterelnök is bátran elismeri, hogy nem sikeres.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.03.07. 07:00:03

@egyfejű: Én csak azt nem értem, hogy 2009 óta tök egyértelmű volt, hogy a Fidesz alakítja a köv. kormányt, ezek komolyan nem gondolkodtak előre. Senki nem magyarázta el neki, hogy pl a MÁV nem működhet így tovább és az átalakítás megtervezése nem 5 perc? Lehet, hogy én nézek sok Bahn Tv-t és már ott is folyik az Orbán ellenes uszítás?

egyfejű 2012.03.07. 10:43:22

@Heron44444: 2008. április: "Orbán elmondta, hogy a köztársasági elnök megkérdezte tőle: a Fidesz felkészült-e a kormányzásra, mire ő határozott igennel válaszolt."
Mondjuk látszatja valóban nincs, hacsak a sok ide-oda kinevezett urambátyámhaverrokon nem számít felkészültségnek.
De program volt-van-lesz, irgum-burgum. Kicsit unortodox, kicsit láthatatlan, kicsit használhatatlan, de a miénk. :)
Amúgy ez a bajom a mostani ellenzékkel is, semmi sincs a ládafiában, csak homályos izék, meg annál kevésbé kidolgozott bigyók.

egyfejű 2012.03.07. 10:43:22

@Heron44444: 2008. április: "Orbán elmondta, hogy a köztársasági elnök megkérdezte tőle: a Fidesz felkészült-e a kormányzásra, mire ő határozott igennel válaszolt."
Mondjuk látszatja valóban nincs, hacsak a sok ide-oda kinevezett urambátyámhaverrokon nem számít felkészültségnek.
De program volt-van-lesz, irgum-burgum. Kicsit unortodox, kicsit láthatatlan, kicsit használhatatlan, de a miénk. :)
Amúgy ez a bajom a mostani ellenzékkel is, semmi sincs a ládafiában, csak homályos izék, meg annál kevésbé kidolgozott bigyók.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.03.07. 19:15:48

@egyfejű: Egyébként jellemző a fideszre, hogy még haveri kinevezéseket is amatőr módon oldja meg. (lásd álamfő)

Csak tényleg azt nem értem, hogy biztos látták 2009, 2010 elején, hogy nagy a baj. Tök egyértelmű volt, hogy nehéz lesz kormányozni. Mi a faszért nem készültek föl rá?

Nekem nem csak az bajom az ellenzékkel, hogy nincs programja.
Ami igazán reménytelenné teszi a helyzetet, az az, hogy ennek ami most megy nincs alternatívája.

egyfejű 2012.03.08. 08:50:31

@Heron44444: no, ezért kéne valami program szerűség, mert jelenleg csak antipátia/szimpátia alapon van választék.
Én spec. nagyon szeretnék olyat látni egy-egy honlapnál, hogy tervezetek, és ott kidolgozottan pár lényeges törvény, mind jogászul, mind köznyelven.
Pár példát mondanék:
Alkotmány
Választójogi törvény (kiemelten a jelöltállítás és a körzetek)
Pártfinanszírozási törvény
Adók és illetékek
A sor természetesen szinte a végtelenbe folytatható, de valamit azért már ennyi is elárulna az adott csipet-csapatról.

Heron44444 (törölt) · http://kulonvelemenyek.blog.hu/ 2012.03.08. 22:54:43

@egyfejű: Tök egyet értek.
Én még annak örülnék, ha különböző adószabályokhoz csatolnának végre egy hatás tanulmányt. Egyszer végre nem ez a nevetséges kapkodás lenne...

kifordított nagyanyó 2012.03.09. 13:48:44

Oké de hol vannak a poénok???:))
süti beállítások módosítása