49. miniszter levele

Címkék: devizahitel

2011.08.18. 10:24

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr, Kedves Viktor!
 
Pátosszal vegyes érdeklődéssel hallgattam tegnapi szavaidat, és rögtön meg kell jegyezzem, remek beszéd volt. Nézve a tőzsdei adatokat a határozott fellépésednek köszönhetően a frank 90 fillért gyengül a forinthoz, de még az euróhoz képest is. Az ország kellő erőt meríthet a gondolataidból, hogy a Nemzeti Együttműködés Rendszerében megtegye a szükséges erőfeszítéseket, hogy távolodjunk a veszélyzóna gócától.
Megvallom megremegtem, amikor engem is megemlítettél, és egy nemes küldetést bíztál rám. Minden erőmmel rajta vagyok, hogy a szándékodnak megfeleljek, de szükségem lenne ezzel kapcsolatban némi további iránymutatásra.
Kérted, hogy vizsgáljam ki, hogy ki a felelős a lakossági devizahitelezés túlzott elterjedése miatt. Sajnos nem tudtam kellőképp koncentrálni, mert ekkor hívott Járai Zsiga, nem értettem pontosan mit akart, de valamit arról hadovált, hogy a magas jegybanki alapkamat bizisten szükséges volt, kérdezzem csak meg a nejemet. Utána meg rögtön Kósa Laja hívott, hogy ő látta a beszédedet megírva is, és aszerint kifelejtetted a "milyen út vezetett a biztonságos, és támogatott forinthitelektől a kockázatos devizahitelezésig" mondatrészből a "lakossági" szót, és jegyezzem meg, de tényleg, hogy lakossági és véletlenül sem önkormányzati!
Így most a jelen információim birtokában egyelőre három lehetőség közül tudnék választani:
A látványos megoldás az lenne, ha az államadósság növekedését vizsgáló csoportot újra összehívnánk, azok beidéznék ismét Medgyessytől Oszkóig az összes exminisztert, és két hónap kemény munka és 63 ezzel kapcsolatos sajtómegjelenés után megállapíthatnánk, hogy Gyurcsány tehet róla.
A hasznosabb megoldás az lenne, ha Varga Misivel az élen újra összehívhatnánk a tavalyi "csontvázbizottságot" akik akkor is addig kutakodtak a költségvetésben elbújtatott kiadások és tartozások után, amíg megtalálták a libás Gordon által a trezorban felejtett 500 milliárdot, tudod, amiből aztán a MOL-t vettük, mielőtt akciós lett. Ekkor persze nem hangsúlyozhatjuk, hogy Gyurcsány hibája a dolog, de egy újabb 500 milliárd mégiscsak jól jönne.
Ha viszont gyors válaszok kellenek, akkor örömmel jelenthetem, hogy kész vagyok, hisz felmenten a honlapunkra, a fideszponthu-ra, beírtam a keresőbe, hogy 'devizahitelek' és 47 találat van, ahol már elmondtuk, hogy Gyurcsány a hibás.
 
Egy kapcsolódó probléma, hogy van itt egy korábbi fel nem használt sajtóközlemény tervünk 2004-ből, amikor felröppent az a téves pletyka, hogy a szocik korlátozzák a devizahitelek felvételét. Ebben felszólítottuk volna Gyurcsányt, hogy kádári módszerekkel ne akarja megfosztani polgárokat az olcsó hitelhez jutás lehetőségétől. Ezt az anyagot én most csendesen a zúzdába küldöm, ha nincs kifogásod. Továbbá ráférne egy kis karbantartás a honlapunkra, mert vannak benne olyan cikkek, amik nem intettek óva kellő mértékben a svájci frank hitelek felvételétől, sőt inkább az alacsonyabb kamatait reklámoztuk. Be lehetne illeszteni oda visszamenőleges hatállyal egy utalást az árfolyamkockázatra.
 
Kérlek a megfelelő bizottsági metódus jóváhagyásával mielőbb válaszolj!
Reménnyel telve, hogy
 
Maradok minisztered
 
Matolcsy György
 
Bp, 2011. augusztus 18.
 
UI: Nem tudtam nem észrevenni, hogy a Windows szövegszerkesztője már nem húzza alá pirossal 'Gyurcsány'-t, mint nyelvi hibát. Régebben még megtette. Javaslom, hogy ennek az okát és felelőseit kivizsgáló eseti bizottságot is hozzunk létre, mielőtt a probléma a GDP visszaesésébe torkollik.

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr743162237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

egyfejű 2011.08.19. 10:16:47

Tisztelt Miniszterelnök Úr, Kedves Viktor!

Nem lehetne, hogy az NMHH tegyen rendet a honlapunk környékén? Annyi pénzbe, amit a költségvetéstől kapnak, szerintem bele kell férjen.
süti beállítások módosítása