Jó magyar szokás érteni hozzá. Még jobb szokás tanácsokkal ellátni mindenkit a pálya széléről úgy, hogy mindenki lássa, hogy mennyire okos vagyok. Mindezt abban a megnyugtató tudatban, hogy a probléma kezelése sosem lesz rám bízva, de amikor ott a pályán a játékos elcse5zi, akkor döngethetem a döngetnivalómat, hogy bezzeg én, megmondtam, és bezzeg, ha hallgatnak rám...
Nagyjából így definiáljuk a kibic fogalmát.
Veszélyesebb a dolog, ha úgy osztom az amúgy megvalósíthatatlan tanácsaimat, hogy valaha én voltam a játékos, és akkor meg pont úgy csináltam, ahogy a mostani, akit rá akarok bírni a kézenjárásra. Netán sanszos, hogy még leszek is játékos, és akkor bíznom kell abban, hogy a régi tanácsaimat nem gúglizza elő egy amatőr adatbányász, mert akkor is ugyanígy fogom csinálni. Mert értek hozzá. Így tudom, hogy bár a tanácsaim ostobák, de jó a sajtójuk. Lehet majd bezzegelni pár év múlva.
 
Nem. Nem a magyar-finn meccsről írok.
 
Azt mondja Járai, Simor jegybankelnök elődje, és nyilván utódja is, hogy "semmi sem elképzelhetetlen". Mármint, hogy akár IMF hitel is kellhet még az országnak.
Miért is kell az IMF hitel? Mert az államkötvényeket csak goromba nagy hozammal viszik el, vagyis az államadósság folyamatos megújítása csak túl magas kamattal valósítható meg.
Ebben igaza van, lehet, hogy rászorulunk. Még pár ilyen-olyan zseniális megmentési projekt a kormányzattól, némi leminősítés, görög begyűrűzés, aztán Orbán elkezdheti lapozgatni a szótárat, miként is van az, hogy "alás szolgája", meg hogy "izé, hol is hagytuk abba tavaly nyáron?"
Viszont ehhez társítani azt a kritikát, miszerint: "a magyar monetáris politika évek óta rossz irányba megy, a jegybanknak évekkel ezelőtt kamatot kellett volna csökkentenie"; nos ez elég gáz. Ő a saját jegybankelnöksége idején bajnoka volt a magas alapkamat miatti kritikatűrésnek.
 
Álljunk meg egy pillanatra. mit is jelent a magas alapkamat? Nagyobb az állampapírok hozama. Ezért drágább az államadósság fenntartása. Viszont több állampapír adható el, ami forintvásárlókat hoz az országba, ami erős forint árfolyamot eredményezhet. Ez jó, ha külföldre készülünk nyaralni, de rossz, ha itthon termelünk exportra.
 
Tehát ha Járai a mostani saját tanácsait megfogadta volna 2002-2007 közt, akkor:
1. Gyengébb lett volna a forint. Emiatt kevésbé lett volna csábító a frankhitel.
2. Alacsonyabb lett volna a bankok forinthitel kamata is. Emiatt is kevésbé lett volna csábító a frankhitel.
3. Jobb lett volna az export teljesítménye, ezáltal magasabb a GDP, tehát alacsonyabb az államadósság.
4. Kevesebbet költ az ország az adósság kamatára, így alacsonyabb lenne az államadósság.
5. Medgyessy szélesen mosolygott volna.
 
Rejtély, hogy Járai melyik pont ellen küzdve tartotta magasan a kamatot, amikor a bivalyerős forint simán bírt volna egy kis csökkentést. De mindegy, Simor pukkadjon meg, hogy most nem csökkent, amikor alig van vételi ajánlat a kincstárjegyekre, a svájci franknak meg már havas a teteje. Simor szemében a szálka is virít, Járaiéban elfér a Makovecz (nyugodjék békében) stílusú katedrális.
 
Azért meg én kérek elnézést, hogy "csak akkor van értelme egykulcsos adórendszert bevezetni, ha a kinnmaradt jövedelmet visszaforgatják a gazdaságba. Sajnos (!) most úgy tűnik, hogy ez nem történik meg, az emberek inkább megtakarítanak."
Ottrohadjonmegaz összes, hogy nem vesz még három plazmatévét, hanem hitelt törleszt, vagy öngondoskodik!
 
A végére az igazi gyöngyszem: "A végtörlesztés valóban nehéz helyzetbe hozta a bankokat, de ezt maguknak is okozták, sok bank nagyon durván és pénzéhesen belement a svájci frank hitelezésbe" Ja, meg a szemét pénzéhes baromfitermelők tehetnek a madárinfluenzáról, és az egész nap motorozó pénzéhes pizzafutárok verték fel a benzinárakat. Na most tényleg, ha egy konkrét bank úgy döntött volna, hogy kimarad ebből a nagy népi elbutulásból, és ezzel eldob pár tízmilliárd nyereséget, akkor ugyanaz az ügyfél nem sétál még 80 métert a konkurens fiókig, hogy akkor a háza terhére ott fogadjon néhány millióban a forint további erősödésére?
 
Tudom, hogy Járai érti a piac működését. Nem értem, hogy miért várja el tőlünk ennek az ellenkezőjét.
 
Persze ő most kibic. Neki semmi nem drága.

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr393297078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása