63. Alma a körtefától

Címkék: államadósság

2012.01.03. 16:04

 

 Az MNB-jelentés nem szakmai alapon született
 
A Magyar Nemzeti Bank nyilatkozatai sajnos nem szakmai alapon születnek, és legkevésbé sem szolgálják Magyarország érdekeit. Ezekben a nyilatkozatokban az almát a körtével akarják összehasonlítani: a bruttó hazai terméket ugyanis forintban mérik, az államadósság egy jelentős része pedig devizában van.
 
Mindenki teljesen és abszolúte tisztában van azzal, hogy az államadósság 2011-ben csökkent. Azt, hogy egyes, önmagukat függetlennek nevező, de az előző nyolcévben kinevezett okostojások a százalékszámítás mélységéig hatoló, szakmaiságot sugalló sarlatánsággal próbálják elhitetni az emberekkel azt, hogy itt bármi növekedés állt volna elő, szándékos spekuláció és az ország biztonságát veszélyezteti.
 
Egyes offshore bankárzsarnokok szerint Magyarország államadóssága a GDP 82,6%-ára nőtt, és ezzel az elmúlt 16 év legmagasabb értéke állt elő. Ez több okból is hazugság.
Először is, az elmúlt évek nem tizenhatan vannak, hanem csak nyolcan. Másodsorban aki előállt, az Gyurcsány, a Gyorskocsi utcában, karácsonykor.
 
Maga a százalékérték sem pontos. Nem veszi figyelembe a következőket:
 
- Az összehasonlításul használt GDP az ország egy éves adata, amit egyhetes euró árfolyammal vetnek össze. Ha szintén egyéves euróval (278 Ft) számolunk, rögtön 7 százalékponttal csökken az adósság.
- Amennyiben a forint erősödne, hasonlóképp javulna a mutató. A valaha volt legolcsóbb euróval számolva 10 százalékpont a csökkenés.
- Az államadósság jelentős része kamatteherből származik, ami a Nemzeti Együttműködés Kormánya bő másfél éves regnálása óta is gyülemlett. Ha a 2002-ben elért 54%-os GDP arányos államadóssága megmaradt volna 2010-ig, vagyis a szocialista nyolc év nem adósítja el végletekig az országot, akkor lényegesen kisebb kamatterhek jelentkeznek, emiatt 4 százalékponttal kevesebbnek kell számolni a 2011-es negyedik negyedévet is.
- Ha eredeti tervei szerint Bajnai veszi meg a MOL részvénycsomagot, akkor a tavaly erre költött 500 milliárd forintot is lehetett volna adósságcsökkentésre fordítani. Ezzel is másfél százalékkal nőtt az adósság.
- Vegyük észre, hogy 2012. szökőév, így egy nappal hosszabb lesz, ezért a GDP idén 0,3%-kal eleve magasabb lesz, mint 2011-ben volt.
 
Mindezek együttes figyelembe vételével mindenki számára világos, hogy a közzétett statisztika a szándékos meghamisítás nélkül mindössze 59,8 %. Ezzel örömmel jelenthetjük, hogy a kormány teljesíti a maastrichti kritériumot, így a következő parlamenti ülésnapon bevezetjük az Eurót.

A bejegyzés trackback címe:

https://emiksz.blog.hu/api/trackback/id/tr843516735

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hammer · http://car-pencil-etc.blog.hu/ 2012.01.03. 18:24:14

Azt hiszed, hogy viccelsz?

A Nemzetgazdasági Minisztérium 265,5 Forintos euróval számolja az államadóságot!
www.kormany.hu/hu/nemzetgazdasagi-miniszterium/adossagnyomas-mero

Arról nem is beszélve, hogy nem tudnak különbséget tenni a százalék és a százalékpont között (lásd flash animáció).
süti beállítások módosítása